Kirjanjulkistustilaisuus. Vapaa sivistystyö eilen, tänään ja huomenna

Vapaa sivistystyö eilen, tänään ja huomenna. Vapaan sivistystyön rooli, asema ja merkitys suomalaisessa yhteiskunnassa ja koulutusjärjestelmässä . Toim. Pätäri, Teräsahde, Harju, Manninen & Heikkinen 2019.

Ajankohta ja paikka: 25.3.2019, G18-Sali, Yrjönkatu 18, Helsinki. Klo 14 – 16. Kahvitarjoilu klo 13.45 alkaen.
Järjestäjä: Vapaa Sivistystyö ry ja Sivistystyön Vapaus ja Vastuu -ohjelma
Ilmoittautumiset: Viimeistään 18.3.2019 mennessä tarjoilun järjestämiseksi
Lisätiedot:
satu.salpakivi@sivistystyo.fi

Vapaa sivistystyö on rakentanut demokraattista Suomea ja yhteiskunnallista tasa-arvoa sekä vastannut erilaisiin sivistyksellisiin tarpeisiin jo yli sadan vuoden ajan. Nykyään vuosittain yli miljoona osallistujaa tavoittavan vapaan sivistystyön oppilaitokset (kansalaisopistot, kansanopistot, opintokeskukset, kesäyliopistot ja liikunnan koulutuskeskukset) ovat kehittyneet omaleimaisista aatteellisista, institutionaalisista ja pedagogisista juonteista sekä kansalaisryhmien tarpeista. Vapaalla sivistystyöllä on historiallisesti ollut vahva autonomia, mutta sen institutionalisoitumisen edetessä toimintaa on määrittänyt yhä voimakkaammin autonomian ja ohjauksen välinen ristiveto. Viime vuosikymmeninä valtion ohjaus on jälleen alkanut voimistua. Yhteiskunnallisessa ja ympäristöllisessä murroksessa vapaan sivistystyön toimijoita ja päättäjiä on alkanut kiinnostaa yhä enemmän kysymys vapaan sivistystyön roolista, asemasta ja merkityksestä suomalaisessa yhteiskunnassa sekä koulutusjärjestelmässä. Teos valaisee kysymystä luotaamalla alan aiempaa tutkimusta instituutioiden ja ohjauksen, aatteiden ja ideologioiden, opetustarjonnan ja osallistujien, henkilöstön ja johtamisen, pedagogiikan, akateemisen tutkimuksen ja sivistystyöntekijöiden koulutuksen, vaikuttavuuden ja yhteiskunnallisen merkityksen sekä visioiden ja skenaarioiden näkökulmista.

Historian tarkastelu valottaa vapaan sivistystyön perimmäistä luonnetta ja auttaa ymmärtämään toiminnan nykyistä laajuutta, vaikuttavuutta sekä haasteita. Visioiden tarkastelu ja skenaariotyö taas avaavat sitä, kuinka tahtotilat muutetaan kestäväksi, uudistuvaksi ja vaikuttavaksi vapaaksi sivistystyöksi. Kirja on suunnattu kaikille vapaan sivistystyön roolista, asemasta ja merkityksestä suomalaisessa yhteiskunnassa ja koulutusjärjestelmässä kiinnostuneille.

Alustava ohjelma

  • Tilaisuuden aloitus, Björn Wallén
  • Kirjan taustat, Aaro Harju
  • Teoksen pääteemojen esittely, toimittajat Jenni Pätäri, Anja Heikkinen, Jyri Manninen & Sini Teräsahde
  • Pyöreän pöydän keskustelu. Kutsuvieraskeskustelijoina opetusneuvos Annika Bussman (OKM), erityisasiantuntija Päivi Väisänen-Haapanen (Suomen Kuntaliitto), opetusneuvos Heikki Sederlöf ja erikoissuunnittelija Matti Mäki (EPKY).
  • Yleisökeskustelua

Julkistustilaisuuden puheenjohtajana ja pyöreän pöydän keskustelun fasilitaattorina toimii Vapaa Sivistystyö ry:n puheenjohtaja Björn Wallén.

 Tervetuloa!


Julkaisupäivämäärä: Open access -teoksen arvioitu julkistuspäivä SVV-verkkosivulla www.vapausjavastuu.fi 25.3.2019

Kustantaja: VST ry


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *