Mia Turpeinen: Tiedettä yleistajuistava sivistystyö hyödyttää yksilöä ja yhteiskuntaa
Tutkimuksellinen lukutaito antaa valmiuksia osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Voisiko vapaa sivistystyö avata tuon kansalaistaidon entistä useammalle?
Hanna Pulkkinen: Kulttuuriharrastus vahvistaa hyvinvointia
Sivistysliitto yhteistyökumppaneineen toteutti keväällä 2022 laajan selvityksen kulttuuriharrastamisen koetuista vaikutuksista. Selvitykseen vastasi yli 1300 kulttuurin harrastajaa ympäri Suomen. Tulokset vahvistavat sen, minkä jo selkäytimessä tiesimmekin: Kulttuuriharrastus tuo harrastajilleen yhteisöllisyyttä, merkityksellisiä kokemuksia ja paljon iloa.
Julia Kukkoaho: OPISTOVUOSI OPPIVELVOLLISILLE – NUORTEN PARHAAKSI?
Ovatko kouluttautuminen ja työnteko nuorten ainoita tapoja osallistua yhteiskunnan toimintaan? Ketä tai mitä kansanopistossa opiskelu hyödyttää?
Heidi Simppala & Niina Vuori: Kunta olemme me
Yksilön kasvu tapahtuu yhteisöissä ja yhteisöllisesti. Vapaa sivistystyö voi olla kunnan kumppani, kun kuntalaisia kannustetaan osallisuuteen luovasti ja innostavasti.
Anna Kirstinä: Laadukasta sivistystyötä vai sivistystä demokratian puolesta?
Vapaa sivistystyö on rokote antidemokraattisia voimia vastaan. Sivistyspedagogiikka ja ihmiskäsityksemme ovat käytäntöön sovellettua demokratiaa, sillä ne rohkaisevat ihmisiä osallisuuteen. Aktiivisen kansalaisuuden ja yksilöllisen maailmankuvan löytämisprosessia on siksi turha yrittää mitata.
Tarja Hooli: Nimeni on Vapaa, Vapaa Sivistystyö
Vapaus ja sivistys ovat edelleen sanoja, jotka parhaiten kuvastavat vapaata sivistystyötä. Niiden merkitystä yhteiskunnalle tulisi kuitenkin enemmän avata.
Sanna Rekola: Sivistystyö rakentaa suhdetta maailmaan
Globaalien kestävyyshaasteiden ajassa sivistystyö voi vahvistaa osallisuuden tunnetta maailmasta ja motivoida toimiin yhteisen tulevaisuuden turvaamiseksi.