Kukka-Maaria Vuorikoski: Tutkimuksellisen yhteistyön avulla kehitetään parempaa tulevaisuutta
Tieto kehittyy, kun sitä käytetään ja se kehittyy sitä nopeammin, mitä laajemmin sitä käytetään edellyttäen, että käyttäjät vaihtavat kokemuksia. Siksi monitahoinen, laaja yhteistoiminta on tehokkain tapa kehittää tietoa.
Mia Turpeinen: Tiedettä yleistajuistava sivistystyö hyödyttää yksilöä ja yhteiskuntaa
Tutkimuksellinen lukutaito antaa valmiuksia osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Voisiko vapaa sivistystyö avata tuon kansalaistaidon entistä useammalle?
Hanna Pulkkinen: Kulttuuriharrastus vahvistaa hyvinvointia
Sivistysliitto yhteistyökumppaneineen toteutti keväällä 2022 laajan selvityksen kulttuuriharrastamisen koetuista vaikutuksista. Selvitykseen vastasi yli 1300 kulttuurin harrastajaa ympäri Suomen. Tulokset vahvistavat sen, minkä jo selkäytimessä tiesimmekin: Kulttuuriharrastus tuo harrastajilleen yhteisöllisyyttä, merkityksellisiä kokemuksia ja paljon iloa.
Hanna Väätäinen: Tehokkaasti kieli haltuun ja sitten alkaa elämä? Luku- ja kirjoitustaidon oppiminen aikuisena on kokonaisvaltainen elämänmullistus
Kielitaidon nähdään rakentavan pohjan kotoutumiselle ja se on tärkein maahanmuuttajien osaamisen arvioinnin kriteeri lukutaitokoulutuksessa. Luku- ja kirjoitustaidon oppiminen vaatii koulua käymättömältä aikuiselta ajattelumallien, toimintatapojen ja identiteetin muutosta, mutta sen harjoittaminen on monelle koulun seinien sisäpuolelle jäävä ponnistus.
Uutiskirje
Sivistystyön Vapaus ja Vastuu -yhteistyöohjelman uutiskirje 26.10.2022. Tässä uutiskirjeessä tietoa vapaa sivistystyön uudesta tiekartasta, kahdesta mielenkiintoisesta tapahtumasta sekä kutsu kirjoittaa Aikuiskasvatus-tiedelehteen.
Vapaan sivistystyön foorumi
Tervetuloa Vapaan sivistystyön foorumiin keskiviikkona 16.11.2022.
Uutiskirje
Sivistystyön Vapaus ja Vastuu -yhteistyöohjelman uutiskirje 23.8.2022.
UUTISKIRJE 11.8.2022
Sivistystyön Vapaus ja Vastuu -yhteistyöohjelma Uutiskirje 10.8.2022 Tässä uutiskirjeessä Mikä…
Päivi Väisänen-Haapanen: Vapaa sivistystyö uudistuvissa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Ensi vuoden alussa sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille. Uudistuksen yhteydessä on tärkeää nostaa esille vapaan sivistystyön merkitys hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä, hyvinvointistrategioissa sekä hyvinvointisuunnitelmissa ja -kertomuksissa.
Satu Heimo: Laulu sivistyksen ja rauhan siltana
Voisiko musiikki toimia siltana maailmanrauhaan? Mitä siihen tarvittaisiin?
Bildung-gospel: a salvation to wicked problems
An online pre-seminar for AITU conference was organized Wednesday 9.2.2022. Organizers have now prepared a reflection paper on the inputs and discussions of the seminar.
Uwe Gartenschlaeger: Old wine in new bottles – Why do we find “Bildung” so interesting right now?
Adult learning and education organisations should focus more on teaching empathy and ethical issues. The concept of “Bildung” does not save the world, but the old and new ideas conveyed by the terminology are extremely important inspiration for the current debate on the role of adult education.
Emotions, agency & activism -työpaja 31.3.
Is education for everyone? What are we learning for? How could education be transformative and promote active global citizenship? What makes us feel compassion and take a stand for better future?
Mikko Lehtonen: Myöntäisimmekö rahoitusta sivistyksen edistämisestä?
Valtionavustukset ovat tehokas keino kehittää ja muuttaa yhteiskuntaa. Mitä tapahtuisi, jos rahoituksen yhtenä, yhteisenä perusteena olisi sivistyksen edistäminen?
Leea Keto: Luottaisitko sinä yhteisöagenttiin?
Luottamus on yhteiskuntaa koossa pitävä voima. Yhteisöprojektit voisivat olla vapaan sivistystyön tulevaisuuden toimintamalli – tapa saattaa erilaisia ihmisiä yhteen ja opettaa luottamusta arjessa ilman tietoista ja tavoitteellista opiskelua.
Uutiskirje, tammikuu 2022
Hyvää uutta vuotta kaikille vapaan sivistystyön ja tutkimuksen ystäville! Tässä tuhti tieto- ja lukupaketti heti vuoden alkuun.
Jyri Manninen: Oppija oppii oppimalla
Oppimista koskevien termien ja anglismien löperö käyttö vaikeuttaa monimutkaisen kasvatustieteellisen ilmiön ymmärtämistä, ja siten myös kasvatusalan keskusteluja ja kehittämistä.