KOSI-konferensen arrangerades 6.5.2021 av Medis, ABF, Kompassen, Fritt Bildningsarbete i Finland/SVV-nätverket med stöd från Alfred Kordelin -stiftelsen. Teman var integration.
Brev till deltagare:
Konsensuskonferens är en deliberativ metod för att bygga dialog mellan människor. Alla människor har sakkunskap, fast på olika sätt och genom olika bildningsvägar. Alla människor kan lära av varandra, på ett jämbördigt sätt. ÅA-forskaren Staffan Himmelroos skriver: ”När vanliga medborgare ska formulera sina argument har de sällan tillgång till samma information och saknar den övning de folkvalda har…”.
I KOSI-projektet (Konsensuskonferens: vägkarta för bildningens framtid) får verkstadens deltagare skriftlig information om de teman som behandlas i verkstaden, vilket kan påverka de involverades kunskaper. Under verkstaden kommer olika sakkunniga att höras i det valda ämnet, och därefter diskuterar alla deltagare i små grupper med varandra. I slutet av verkstaden kommer ett samförstånd (konsensus) att byggas om de frågor
som har behandlas.
Den finska folkbildningens samarbetsorganisation Fritt Bildningsarbete rf. – Vapaa Sivistystyö ry. har fått ett understöd från Alfred Kordelin -stiftelsen för året 2021 för det aktuella KOSI-projektet. KOSI-projektet baserar sig på SVV-programmets (Bildningsarbetets Frihet och Ansvar, på finska Sivistystyön Vapaus ja Vastuu) syfte, som är att synliggöra det fria bildningsarbetets betydelse i samhället och öka samarbetet mellan forskningen och fältet. Vi organiserar verkstäder som bygger på konsensuskonferens-metoden och ordnas geografiskt i fem olika regioner (Åland, södra Finland, Österbotten och östra Finland) på finska och svenska. Varje verkstad arrangeras i samverkan med en läroinrättning (medis, folkhögskola, studiecentral, sommar-universitet, idrottsinstitut).
Spelregler för KOSI-diskussion
• Lyssna på andra, avbryt inte.
• Respektera människors olika synpunkter.
• Alla kan medverka till att skapa ett tryggt diskussionsklimat. Diskussionen är konfidentiell.
• Ger dig möjlighet att lära nytt, förstå andra, se olika synvinklar och alternativ.
• Var direkt och öppen, men diskutera hövligt.
• Använd vardagligt språk.
Läs nyhetsartikeln från Nya Åland:
Vi tackar:
Siv Ekström, Medis
Effie Pla, Kompassen
Mia Hanström, ABF Kumlinge
Helena Flöjt-Josefsson, Regeringen
Henrika Nordin, Bildningsallianssen
Annika Pastuhov, Linköpings Universitet
Sanna Roos, ÅSUB
Tobias Pötzsch, Helsingfors Universitet