Vapaa, vallaton ja vangittu sivistystyö. SVV-pamfletti. Toim. J. Pätäri, A. Turunen & A. Sivenius
Pamflettia voi tilata printtiversiona maksutta Vapaa Sivistystyö ry:stä, toimisto (at) sivistystyo.fi.
Sisällys
Sananen saatteeksi ja kiitokset
Johdanto. Jenni Pätäri, Annika Turunen & Ari Sivenius
I Sivistyksen ja sivistystyön periaatteellisia lähtökohtia ja yhteiskunnallisia reunaehtoja
1 Sivistystyö vastatuulessa? Jyrki Hilpelä & Ari Sivenius
2 Suomalaisen kasvatusyhteiskunnan genealogia. Risto Ikonen
3 Ei ole yhtä sivistystä. Sivistyksen merkityksestä nyt ja tulevaisuudessa. Ari Antikainen
II Sivistyksen käytännöt, työt ja organisaatiot
4 Mikä nakertaa vapaan sivistystyön vapautta, työtä ja sivistävyyttä? Jyri Manninen
5 Puutöitä ja kansalaisuutta. Annika Turunen
6 Kansan paluu vapaaseen sivistystyöhön. Karin Filander
III Sivistyksen ja sivistystyön hallinnointi ja arviointi
7 Onko sivistyksen arviointi sivistynyttä? Päivi Atjonen
8 Vielä kerran – Onko vapaat sivistystyöt tehty? Juha Sihvonen
IV Sivistyksen ja sivistystyön tutkimuksen lähtökohtia
9 Sivistys tutkimuksen ja käytännön missiona. Anja Heikkinen, Jenni Pätäri & Sini Teräsahde
10 Kritiikitön yliopisto. Mikko Lahtinen
11 Kapitalisoitu kasvatus sopeuttamisen, tuottavuuden ja kilpailukyvyn välineenä. Veli-Matti Värri
V Lopuksi
Tutkivat SVV-opintokerhot ja myönteisen kehityksen mahdollisuus – tule mukaan ja pysy tolkuissasi. Jenni Pätäri, Annika Turunen & Ari Sivenius
Pari painavaa pointtia päätteeksi. Jenni Pätäri, Annika Turunen & Ari Sivenius
Liitteet
Vapaa, vallaton ja vangittu sivistystyö. Sivistystyön Vapaus ja Vastuu -pamfletti 2015. Pätäri, Jenni, Turunen, Annika & Sivenius, Ari (toim.) Helsinki: VST.
Open access -julkaisu. Saatavilla helmikuussa 2015 osoitteesta www.vapausjavastuu.fi
ISBN-tunnus: 978-952-5349-25-2. Sähköinen PDF.
Toimituskunta: Jenni Pätäri (UTa), Annika Turunen (ÅA), Ari Sivenius (UEF)
Ohjausryhmä: Anja Heikkinen (UTa), Jyri Manninen (UEF), Petri Salo (ÅA), Leena Saloheimo (VST)
Taitto ja grafiikka: Marika Kaarlela, Gekkografia
Julkaisija: VST ry
Hankkeen eteneminen 2014-2015
Kevätkirje 02/14
Hyvät SVV-pamfletin kirjoittajat ja tukijoukot,
Noin vuosi sitten laitoimme pamflettiprojektin käyntiin ja viimein käsikirjoituskokonaisuus on valmis.
Ohessa tutustuttavaksenne taittoon lähetetty versio. Kuten teille on varmasti tuttua, käsikirjoitus on ns. plain-tekstiä, jotta sitä on taitossa helpompi työstää. Tämän johdosta sivujen asettelut näyttävät vielä vähän hassuilta: jotkin väliotsikot saattavat vielä sijaita sivun alareunassa, taulukot jakautua kahdelle sivulle, sivujen reunoja ei ole tasattu eikä käytössä ole tavutusta jne. Näin ei ole tarkoitus olla valmiissa versiossa. Kunhan saamme valmiin pamfletin taitosta, lataamme sen Issuu-alustalle ja SVV-sivustolle osoitteeseen www.vapausjavastuu.fi. Julkaisu tulee olemaan esillä etusivulla.
Artikkeleissa on korjattu tarpeen mukaan lähdemerkintöjä, kirjoitusvirheitä ja tarvittaessa tarkennettu suoria viittauksia. Osassa tekstejä on lähdeluettelo ja osassa kirjallisuusluettelo, emme antaneet tämän häiritä.
Kiitämme teitä kaikkia vielä kerran panoksestanne projektiin sekä kärsivällisyydestänne hienoisen aikataulun venähtämisen osalta. Pamfletti oli meille näiltäkin osin opettavainen kokemus. Toimituskunta on erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Pyrimme kunnioittamaan omissa osuuksissamme pamfletistista tyyliä ja toivomme tekstien herättelevän mielipiteitä, joista voimme jatkaa keskusteluja. Toivomme, että kokonaisuus tekee itse kunkin tekstille kunniaa. Meidän mielestämme näin on.
On selvää, että esimerkiksi tyylikysymyksistä voidaan varmasti olla montaa mieltä, ja kaikenlaisia pamflettiin liittyviä toiveita ja visioita jäi ilmaan, eikä kaikkia niistä pystytty tämän pamfletin kohdalla täyttämään. Niiden pohjalta lienee kuitenkin mahdollista lähteä virittelemään seuraavaa julkaisuprojektia.
Pyydämme, että käsikirjoitusversiota ei jaettaisi eteenpäin. Taitto on jo hyvässä vaiheessa ja saamme pian käsiimme valmiin version. Ohessa tiedoksenne myös pamfletin kansi (joka taittuu myös takakanneksi).
Pamfletin promoaminen aloitettiin viime viikolla KoL:in Tammiseminaarissa ja juhlallisuudet jatkuvat Aikuiskasvatuksen Tutkimusseuran vuosikokouksen yhteydessä järjestettävässä sivistysdebatissa 20.2. Toimittajat juontavat ja ohjaavat debattia, ja keskustelua alustamaan saapuvat Jyrki Hilpelä, Veli-Matti Värri, Juha Sihvonen, Karin Filander ja Aki Ojakangas. Tilaisuus on avoin kaikille, joten tervetuloa mukaan. Lisätietoa löytyy esim. ATS:n sivulta ja pian myös SVV-ohjelman sivulta.
Jaamme myöhemmin vielä tiedon, kun valmis pamfletti on ladattavissa verkosta.
Ystävällisin terveisin
Vapaa, vallaton ja vangittu sivistystyö -pamfletin toimituskunta
Jenni, Annika & Ari
Hyvää uutta vuotta hyvät SVV-pamfletin kirjoittajat ja tukijoukot!
Ilmoitamme ilolla, että julkaisu on edennyt, vaikka hieman olemmekin alkuperäisestä aikataulusta myöhässä. Pahoittelumme tästä. Julkaisun kaikki osuudet ovat nyt kasassa, mutta kokoavat tekstit (johdanto, päätäntä, katsaus SVV-opintokerhotoimintaan) ovat vielä täydennyskierroksella. Joudumme siis edelleen hieman odottelemaan kokonaisuuden viimesilausta.
Viimeisteltäviä osuuksia lukuun ottamatta tekstit on oikoluettu ja muu tekninen toimitustyö niiden osalta suoritettu. Käsikirjoituspaketti on jo taittajalla ja saamme piakkoin ensimmäisen vedoksen pamfletin kannesta.
Pamfletin nimekkeeksi muotoutui Vapaa, vallaton ja vangittu sivistystyö (Sivistystyön Vapaus ja Vastuu -pamfletti 2015). Julkaisun ISBN-tunnus on 978-952-5349-25-2 (Pätäri, J., Turunen, A., & Sivenius, A. Vapaa, vallaton ja vangittu sivistystyö. 2015. PDF. Helsinki: VST). Pamfletin julkaisu tapahtuu näillä näkymin joko tammikuun lopussa tai helmikuun alussa joustavasti Issuu-alustalla. Kotipesäksi tulee SVV-verkkosivu (www.vapausjavastuu.fi). Toivomme, että saamme julkaisusta myöhemmin myös painetun version, mutta ainakin aluksi etenemme sähköisellä versiolla.
Julkaisua promotaan tammikuun lopussa Kansalaisopistojen Liiton Tammiseminaarissa Tampereella, jonka yhteydessä järjestetään SVV-ohjelman tutkijatapaaminen sekä kokous. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita liittymään mukaan. Ilmoittautumisohjeet kannattaa tarkistaa pikimmiten esim. SVV-verkkosivulta tai VST ry:n Leena Saloheimolta.
Pamfletin teemojen ympäriltä järjestetään myös paneelikeskustelu Aikuiskasvatuksen Tutkimusseuran vuosikokouksessa 20.2., joka sekin järjestetään Tampereella (yliopistolla). Jos olet kiinnostunut osallistumaan paneeliin muodossa tai toisessa, otathan pikimmiten yhteyttä Jenniin. Tervetuloa mukaan!
Pamfletin sisällysluettelo löytyy alta [poistettu, löytyy ylhäältä] (johdanto- ym. alussa mainittujen kokoavien tekstien otsakkeet saattavat vielä muuttua sisällöllisemmiksi viimeistelykierroksella). Toimitamme käsikirjoituksen teille sen saatua lopullisen muotonsa
Kiitos taas kerran kaikille panoksensa antaneille! Ansiostanne valmistumassa on tasokas ja mainio kokonaisuus, josta ja johon osallistumisesta voi olla ylpeä. Suhtaudumme kunnianhimoisesti (sopivan!) myös teoksen viimeistelyyn, joten toivomme ymmärtämystä myös näihin viimeisiin käänteisiin.
Aurinkoista loppuviikkoa ja palaamisiin!
T: Jenni, Annika & Ari
Yleiset ohjeet käsikirjoitusten viimeistelyyn
Kiitämme vielä kerran tekstistäsi ja osallistumisestasi SVV-verkkojulkaisuhankkeeseen. Tässä viestissä kootaan yhteen hankkeen toimituskunnan (Pätäri, Turunen & Sivenius) ja ohjausryhmän (Manninen, Salo & Heikkinen) ehdotuksia käsikirjoituksen viimeistelemiseen julkaisukokonaisuuden näkökulmasta. Tekstit muodostavat värikkään, mutta toimivan kokonaisuuden ja jatkumon, joka kommentoi sivistystyön historiaa ja arvolähtökohtia, sivistystyötä ja siihen kiinnittyvää tutkimusta sekä problematisoi sivistystyön koulutuspoliittisia lähtökohtia ja arviointia. Artikkelikäsikirjoitukset ovat sinänsä jo ehyitä kokonaisuuksia, mutta toivomme, että täydennyspyynnöt otetaan vakavasti. Niiden avulla vielä toistaiseksi toisistaan erillisistä käsikirjoituksista saadaan muodostettua myös ehyt kokonaisuus.
Viimeistelytyöhön ryhdyttäessä kehotamme kaikkia kirjoittajia vielä kerran terävöittämään itselleen pamfletin merkitystä ja tuomaan artikkelissaan sen mukaisesti rohkeasti äänensä kuuluville. Esimerkiksi koko kansan tietopankin, Wikipedian, määritelmää pamfletista voi mainiosti soveltaa viimeistelytyön ohjenuorana: ”Pamfletti on nimensä mukaisesti kriittinen ja usein asioita kärkevästi käsittelevä. Pamfletissa kirjoittaja esittää suoraan omia mielipiteitään ja kannanottojaan.”
Kokonaisuus on tarkoitus julkaista tämän vuoden puolella, joten etenemisen aikataulu on tiukahko:
- Odotamme viimeisteltyjä käsikirjoituksia 12.10. mennessä.
- Kokonaisuus lähtee graafikko-taittajalle loka-marraskuun vaihteessa.
- Käsikirjoitusten palauttamisen jälkeen varataan aikaa toimitukselliselle työlle kuten käsikirjoitusten muotoilujen (lähdeviitteet jne.) viimeistelytyölle.
- Sähköinen julkaisu tapahtuu Issuu-alustalla. Kirjoittajia tiedotetaan julkaisuaikataulusta.
Toimituskunta laatii parhaillaan julkaisun johdanto- ja päätöslukua. Työn alla ovat myös julkaisun otsikoinnit sekä nimeke. Pidämme kirjoittajat ajan tasalla. Toivotamme intoa ja inspiraatiota käsikirjoitusten viimeistelyyn!
Yhteistyöterveisin,
SVV-julkaisun toimituskunta Jenni, Annika & Ari
Kesäkirje 06/14
Saapuneet käsikirjoitukset on nyt luettu. Kiitokset niistä. Ne ovat varsin hyviä ja kiinnostavia. Etenemme hankkeessa siten, että alamme nyt koota julkaisun yhteisiä tekstiosioita käsikirjoitusten pohjalta.
Odotamme vielä viimeisiä käsikirjoituksia. Toimituskunta esittää käsikirjoituksia viilaavat kommentit sitten, kun kaikki julkaisun tekstit ovat kasassa kokonaisuuden johdonmukaiseksi luotaamiseksi sekä mahdollisten päällekkäisyyksien karsimiseksi. Erityisen radikaaleja pyyntöjä ei ole luvassa, joten ei huolta sen suhteen. Tekstit käyvät vielä myös julkaisun ohjausryhmän kommentointikierroksella ja kaikki kommentit lähetetään kirjoittajille samalla kertaa. Lomakausi painaa jo päälle ja ehtii tulla tähän väliin, joten palaamme seuraavan kerran asiaan elokuun lopulla.
Mikäli julkaisun sisällöt herättävät kiinnostusta tai omaa tekstiä haluaa virittää eteenpäin suhteessa muihin teksteihin, ovat julkaisun abstraktit luettavissa SVV-ohjelman verkkosivulla.
Mainiota kesää kaikille ja palaamisiin!
t: toimituskunta Jenni, Annika & Ari
Kevätkirje 04/14
Verkkopamflettimme etenee.
Toimituskunta kiittää kaikkia abstraktin lähettäneitä koko hankkeen puolesta! Kirjoittajakokoonpano on vallan mainio ja edessämme siintää sisällöiltään mielenkiintoinen ja monipuolinen verkkopamfletti.
Toimituskunta on välittänyt saapuneisiin abstrakteihin liittyvät mahdolliset kommentit kullekin kirjoittajalle erikseen. Ohessa vielä kertauksena yhteisiä suuntaviivoja kirjoitustyön tueksi:
Yhteiset linjaukset:
– Pidäthän kirjoitustyössä mielessäsi erityisesti tekstin poleemisen luonteen. Julkaisun on tarkoitus herättää ajattelemaan ja keskustelemaan sivistyksen ja vapaan sivistystyön tilasta ja tulevaisuudesta. Käsikirjoituksia ohjataan tarvittaessa tähän suuntaan.
– Tekstien poleemisen luonteen ja fokusoinnin tukemiseksi artikkelien pituus on suotavaa pitää noin viidessä sivussa. Mikäli sinulla on sivumääriin liittyviä kysymyksiä, olethan yhteydessä.
– Mikäli et vielä ole lähettänyt abstraktiasi, toimittaisitko sellaisen ti 22.4. mennessä osoitteeseen jenni.patari (at) sivistystyo.fi. Abstraktin osalta riittää, että tekstin pääjuonne on esitetty. Tämä antaa toimituskunnalle avaimet viedä julkaisun toimituksellista työtä eteenpäin.
– Viiden sivun mittaiset käsikirjoitukset palautetaan su 15.6. mennessä osoitteeseen jenni.patari (at) sivistystyo.fi. Kun käsikirjoitukset ovat kasassa, tiedotamme jälleen etenemisestä. Mikäli kaipaat kommentteja tms., olethan yhteydessä.
Ei muuta kuin kirjoittamisen iloa! Tarkennamme tarvittaessa mielellämme linjauksiamme, joten olethan yhteydessä.
t: Julkaisun toimituskunta Jenni, Annika & Ari
Avoin kirjoittajakutsu 02/14
On tullut aika koota yhteen SVV-ohjelmassa esiinnousseita ja käsiteltyjä teemoja ohjelmakauden 2011-2014 lähestyessä loppuaan. SVV-teemoja kokoava verkkojulkaisu on tarkoitus julkaista loppuvuodesta 2014. Mikäli sivistystyön tila, edistäminen ja tulevaisuus – erityisesti vapauden ja vastuun kontekstissa – herättävät innostusta, ärtymystä tai ylipäätään aiheesta kimpoavia kysymyksenasetteluja, tervetuloa mukaan aihepiiriä ruotivan verkkojulkaisun kirjoittajaksi.
Julkaisuun ovat tervetulleita osallistumaan niin tutkijat kuin käytännön, hallinnon ja politiikan toimijat. Yksittäisten tutkimus- ja hanke-esittelyiden tai empiiristen tutkimusartikkeleiden sijaan kirjoittajilta toivotaan omaa aihetta yleisemmin vapaaseen sivistystyöhön kontekstoivaa, kantaaottavaa ja keskustelua herättelevää otetta. Tavoitteena on tehdä näkyväksi ja asettaa vuoropuheluun kentän sisäisiä jännitteitä. Kirjoittajilla on mahdollisuus myös yhteiskirjoittamiseen, mihin erityisesti SVV-ohjelman puitteissa pro gradu -opinnäytteitään valmistelleiden ja valmistelevien opiskelijoiden kannattaa tarttua.
Haemme julkaisuun max. viiden sivun mittaisia punnitsevia ja osuvia kirjoituksia. Aihetta voi lähestyä vapaasti, esim. tutkimuksen, kokemusten, käytännön ja käytänteiden, julkisen keskustelun tai poliittisen hallinnan näkökulmasta edellä kuvailtu julkaisun pamflettimainen luonne huomioon ottaen. Lähteitä ja viitteitä on suotavaa käyttää, mutta toivomme huomion kiinnittämistä niiden rajaukseen, koska kyseessä on tiiviit ja ytimekkäät tekstit.
Johdatuksena kirjoitustyöhön on hyvä palata SVV-ohjelman peruslähtökohtiin. Ohjelman perustamisasiakirjassa lähdettiin kysymään, mikä määrittää vapaata sivistystyötä seuraavien päätutkimuskysymysten avulla:
- Miten sivistys, vapaus ja vastuu ilmenevät vapaan sivistystyön toiminta-ajatuksessa, toimintamenetelmissä ja toimijuudessa?
- Miten laatu, vaikuttavuus ja osaaminen ilmenevät KEHO-ohjelman toteutuksessa: OSAAVA- ja LAKE-ohjelmissa ja niitä ehdollistavissa kuntarakenne- ja rahoitusratkaisuissa.
- Miten laatu, vaikuttavuus ja osaaminen ilmenevät vapaan sivistystyön toiminta-ajatuksessa, toimintamenetelmissä ja toimijuudessa?
- Miten sivistyksen, vapauden ja vastuun tulkinnat suhteutuvat laadun, vaikuttavuuden ja osaamisen tulkintoihin vapaan sivistystyön toiminta-ajatuksessa, toimintamenetelmissä ja toimijuudessa?
- Millaisia seurauksia em. on vapaan sivistystyön organisaatioille ja aikuisuudelle sen yksilöllisessä, kollektiivisessa ja metakollektiivisessa merkityksessä?
Aikataulusuunnitelma
- Palauta abstraktisi ma 17.3.2014 mennessä. Lähetä abstrakti (max. 400 sanaa), joka sisältää otsikon, aiheen, näkökulman ja keskeisen sisällön kirjoituksesta sähköpostitse Jenni Pätärille (jenni.patari (at) sivistystyo.fi).
- Valinnoista ilmoitetaan vkolla 14. Julkaisukokonaisuuden hallitsemiseksi kaikkia kirjoituksia ei välttämättä pystytä sisällyttämään kokonaisuuteen omina teksteinään, mutta kaikki lähetetyt abstraktit pyritään ottamaan huomioon julkaisun koostavissa teksteissä.
- Käsikirjoitusten ensimmäiset versiot palautetaan vkolla 22, pe 30.5.2014 mennessä.
- Lopulliset tekstiversiot kootaan syyskuun alussa erikseen ilmoitettavana ajankohtana.
- Syksyn aikana toimitustyötä ja taitto.
- Loppuvuodesta 2014 julkaisu. Tarkka ajankohta ilmoitetaan erikseen myöhemmin.
Julkaisun toimituskunta ja ohjausryhmä
- Verkkojulkaisun toimittajat: Jenni Pätäri (UTA), Annika Turunen (ÅA), Ari Sivenius (UEF).
- Toimitustyötä koordinoi Jenni Pätäri. Yleiset kysymykset ja tiedustelut ensisijaisesti Jennille (jenni.patari (at) sivistystyo.fi). Kysymyksiä voi esittää myös muulle toimituskunnalle.
- Ohjausryhmä: Anja Heikkinen (UTA), Jyri Manninen (UEF), Petri Salo (ÅA) ja Leena Saloheimo (VST).
- Julkaisija: Vapaa Sivistystyö ry.