Sivistystyön Vapaus ja Vastuu -yhteistyöohjelman uutiskirje 26.10.2022.
Tässä uutiskirjeessä:
- Vapaan sivistystyön tiekartta 2030
- Tule mukaan Vapaan sivistystyön foorumiin!
- Aikuiskasvatuksen kansainvälistymispäivät Lahdessa
- Kirjoittaisitko Klassikon paluuseen?
Vapaan sivistystyön tiekartta 2030 – Vägkarta för fri bildning 2030
Vapaan sivistystyön tiekartta 2030 on 2020-luvun sivistystyön suunnannäyttäjä kolmen muutospolun kautta – ekososiaalisesti kestävä, tunnistettu ja tunnustettu, sekä ketterästi kehkeytyvä sivistystyö.
Koko tiekartta on vapaasti ladattavissa ja luettavissa pdf-tiedostona, ja löydät sen VST ry:n kotisivuilta:
Vapaan sivistystyön tiekartta 2030 (peda.net)
Haluatko jatkaa keskustelua vapaan sivistystyön tiekartasta ja tulevaisuuden suunnasta?
Ilmoittaudu mukaan
Vapaan sivistystyön foorumiin
keskiviikkona 16.11.2022 klo 14.00–16.00 (Teams)
Mukana alustamassa ovat seuraavat keynote-puhujat:
Björn Wallén, Vapaa Sivistystyö ry:n puheenjohtaja, alustaa teemalla Vapaan sivistystyön tiekartta 2030 – muutospolut kohti ekososiaalisesti kestävää sivistystä, minkä jälkeen pohdimme pienryhmissä yhdessä kestävien arvojen ja arjen toiminnan kytköksiä.
Annika Pastuhov, aikuiskasvatuksen tutkijatohtori Åbo Akademista, alustaa teemalla Kansalaiskasvatusta ja sivistystyötä poliittisissa puolueissa. Alustuksessaan hän pohtii kansalaiseksi kasvamisen ehtoja suomalaisissa eduskuntapuolueissa, tarjoaa näkökulmia ja lähtökohtia puolueiden toiminnan kasvatukselliselle tarkastelulle, sekä esittelee alustavia tuloksia kahdesta aihetta käsittelevästä osatutkimuksesta.
Raúl Castaño-Rosa, Postdoctoral Researcher and Project Coordinator at ASUTUT, Tampere University, alustaa teemalla GreenerAge: an innovative platform to promote environmental literacy and behaviour change in older adults, jossa hän esittelee hankkeen innovatiivisia ideoita 55+vuotiaiden ilmastokasvatukseen.
Ilmoittaudu viimeistään keskiviikkona 9.11.2022 TÄÄLLÄ
Tilaisuus on vapaa ja maksuton kaikille kiinnostuneille. Lisätietoja antaa Vapaa Sivistystyö ry:n puheenjohtaja Björn Wallén, bjorn.wallen(at)sivistystyo.fi
***
Aikuiskasvatuksen kansainvälistymispäivät Lahdessa
SVV on mukana – tule sinäkin!
Lahdessa järjestetään ensimmäisen kerran aikuisoppimisen kansainvälisyyspäivät 9.-10.11.2022. Päivien tarkoituksena on tarjota tietoa, vertaisoppimisen mahdollisuuksia ja keskustelua kiinnostavista teemoista aikuisoppimisen ja kansainvälisyyden parissa.
Puhujina kv-päivillä ovat aivotutkija Minna Huotilainen (Helsingin yliopisto) sekä tulevaisuustutkija Jukka Vepsäläinen (Opetushallitus). Lisäksi tarjolla on työpajoja aikuisoppimisen kansainvälisyydestä ja ajankohtaisista trendeistä. Tapahtuma on myös erinomainen mahdollisuus verkostoitua muiden aikuiskoulutuksen parissa toimivien kanssa!
Tapahtuman järjestävät Opetushallituksen Erasmus+ aikuiskoulutuksen kansainvälistymispalvelut ja EPALE yhteistyössä koulutuskeskus Salpauksen kanssa.
Lue lisää: Aikuisoppimisen kansainvälistymispäivät 9.-10.11.2022 | Opetushallitus (oph.fi)
SVV-koordinaattori Satu Heimo alustaa päivillä seuraavasta teemasta:
Mittaaminen ja kilpailuyhteiskunta vastaan sivistys ja elinikäinen oppiminen? Viheliäisten ongelmien ja maailman suhteellisuuksien ymmärtämisestä kohti kestävämpää aikuiskasvatusta. Millaisia mahdollisuuksia tutkimus tarjoaa yksilön ja maailman, paikallisen ja planetaarisen sekä kansallisen ja kansainvälisen välisiin pohdintoihin? Globaalin kansalaisuuden ajassa aikuiskasvattajan työkenttäkin on globaali.
Keskustelujen pohjana käytetään Aikuiskasvatus-tiedelehden teemajulkaisua Sivistystyö planetaaristen kriisien ajassa (2021) sekä Aaro Harjun ja Anja Heikkisen toimittamaa Adult Education and the Planetary Condition (2016).
***
Kirjoittaisitko klassikon paluuseen?
Mikä teos on kulkenut matkassasi läpi elämän tai jättänyt vahvan jäljen? Jaa kokemuksesi Aikuiskasvatuksen lukijoiden kanssa.
Klassikon paluu -sarjassa voit esitellä teoksen, joka on ollut sinulle merkityksellinen opinnoissa, tutkimuksessa ja työssä. Esseelläsi liität käsittelemäsi kirjan kasvatustieteen klassikoiden kaanoniin. Samalla syntyy oppimateriaalia esimerkiksi korkeakouluopetuksen tarpeisiin.
Kerro esseessä omasta suhteestasi valitsemaasi teokseen tai ajattelijaan. Voit käsitellä yhtä teosta tai saman kirjoittajan useaa teosta. Voit pohtia seuraavia kysymyksiä:
Miten suhde teokseen on syntynyt? Mikä teoksessa puhuttelee? Millä tavoin se on palvellut eri vaiheissa ja tilanteissa? Kenelle suosittelisit teosta? Millaisiin pohdintoihin tai tekoihin teos on antanut virikettä?
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä toimituspäällikkö Terhi Kouvoon ja tarjoa tekstiä: terhi.kouvo(at)kvs.fi.
Aikuiskasvatuksen tuoreimman numeron esseisti on Tarna Kannisto. Lue kirjoitus TÄÄLLÄ