Vapaan sivistystyön tutkijat harjoittelivat työpajassa viestimään tutkimuksestaan
Tampereella 17.5. pidetyssä Tieteen yleistajuistamisen työpajassa harjoiteltiin kouluttajien Annamari Huovisen ja Jyri Mannisen johdolla kertomaan tutkimuksesta niin että naapurikin ymmärtää, media kiinnostuu ja sidosryhmät vakuuttuvat.
Koulutuksessa pohdittiin muun muassa medianäkyvyyden etuja tutkimukselle ja tutkijoille. Osallistujat saivat kouluttajilta hyviä vinkkejä, kuinka tutkijoiden kannattaa toimia tiedottajien ja toimittajien kanssa, joilla on työssään erilainen aikajänne ja jotka etsivät tutkimuksesta jotakin, joka kiinnostaisi suurta yleisöä.
Koulutuksessa harjoiteltiin nostamaan tutkimuksesta ”pointteja”, jotka kiinnostaisivat erilaisia yleisöjä, ja muotoilemaan suurelle yleisölle tarkoitetut nostot tutkimuksesta mahdollisimman selkokielisiksi ja koskettaviksi. Jotta lukijat kiinnostuvat tutkimuksesta kertovasta jutusta, on heidät ensin koukutettava mielenkiintoa herättävällä ja ehkä yllättävälläkin otsikolla. Osallistujat heittäytyivät otsikointitehtävään unohtaen tutkijalle tyypillisen varautuneisuuden ja kehittelivät otsikoita, joista parhaimmille naurettiin vedet silmissä.
Koulutuksen 10 hengen osallistujajoukko koostui vapaata sivistystyötä tutkivista opiskelijoista ja väitöskirjatutkijoista sekä vapaan sivistystyön oppilaitoksissa ja järjestöissä työskentelevistä henkilöistä. Alfred Kordelinin säätiön tuella järjestetty koulutus oli sarjassaan kolmas.