MUUNTUVAT JA ODOTTAMATTOMAT KOULUTUS- JA TYÖPOLUT -tutkimusryhmittymä järjestää avoimen tutkimusseminaarin 15.4.2016 Joensuussa
Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!
IHMINEN IHMISELLE -tutkimusseminaari
Ajankohta: Perjantai 15.4.2016 klo. 8.45-16.00
Paikka: F101 [Futura-rakennus] Itä-Suomen yliopisto, Joensuun kampus, Yliopistonkatu 7
Seminaarin sisältö
8.45-9.00 Seminaariin virittäytyminen Ari Sivenius, yliopistonlehtori (UEF)
9.00-9.40 Ohjaava koulutus nuorten elämän suunnanotoissa Sanna Mäkinen, tutkija (UEF)
”Et ei tavallaan ollu elämässä mittään suuntaa tai tulevaisuutta. Se [ohjaava koulutus] anto sen mahdollisuuden, että voi pikkuhiljaa rakentaa sen pohjan ja sit ku on itse siihen valmis..” Voiko ohjaava koulutus muodostua käännekohdaksi nuoren elämässä? Millaisten käänteiden ja suunnanottojen kautta ohjaavaan koulutukseen on tultu? Mitä merkittävien käännekohtien analyysi voi sosiologisesti kertoa nuorten elämässä suunnanoton väylistä, kapeikoista ja umpikujista? Näitä kysymyksiä pohdin sekä teoreettis-metodologisesti että ohjaavaan koulutukseen osallistuneiden itäsuomalaisnuorten seurantahaastatteluaineiston valossa.
9.40-10.00 Keskustelu
10.00-10.40 Myöntyä, vastustaa vai päästää irti? – pajanuorten toimijuus ja identiteetit Heli Mutanen, nuorempi tutkija (UEF)
Nuoret aikuiset voi nähdä ”tarinallisissa ympäristöissään”, jossa markkinatalouden lähtökohdista kumpuava yhteiskunnallinen eetos vaatii yksilöltä suoraviivaista koulutus- ja työuraa, notkeita ja muokattavia identiteettejä ja vahvaa toimijuutta. Yhteiskunnallisessa keskustelussa kannetaankin erityistä huolta niistä, joiden koulutus- ja työurat katkeilevat tai rispaantuvat. Pohdin esityksessäni, millaisina kertomuksina tutkimani pajanuorten toimijuus näyttäytyy ja millaisista identiteeteistä he neuvottelevat suhteessa vallalla oleviin kulttuurisiin mallitarinoihin ollessaan työpajatoiminnan piirissä.
10.40-11.00 Keskustelu
11.00-12.00 Lounas [omakustanteinen]
12.00-12.40 Kuvataideprojekti työpajapedagogiikan menetelmänä Iina Friman, työvalmentaja (Joensuun Nuorisoverstas ry)
Miten kuvataideprojekti soveltuu työpajapedagogiikan välineeksi? Esitelmässäni kuvaan nuorten työpajalla toteuttamaani yhteisöllistä / osallistavaa kuvataideprojektia sekä nuorten mukanaolokokemuksia. Tarkastelu- ja tulokulmani pohjautuvat viimeistelyvaiheessa olevaan kasvatustieteen pro gradu -tutkielmaani (UEF).
12.40-13.00 Keskustelu
13.00-13.40 Marginaaliryhmät ja heidän ohjaus Terhi Halonen, apurahatutkija (UEF)
Esitelmäni perustuu tutkimussuunnitelmaan. Mielenkiintoni kohdistuu marginaalikäsitteeseen ja erityisesti olen kiinnostunut näistä marginaaliryhmän sisällä olevista toisista, joita myös muukalaisiksi kutsutaan. Koska yleensä nämä toiset määritellään vieraiksi, epäkelvoiksi ja poikkeaviksi, niin heihin kohdistetaan ”korjaavia” toimenpiteitä, ohjausinterventioita. Tutkimuksessani olen myös kiinnostunut näiden ”toisten” ohjausinterventioiden ja osallistamisen sekä osallisuuden kokemuksista ja näiden vaikutuksista yksilöiden elämään.
13.40-14.00 Keskustelu
14.00-14.30 Kahvit / Hedelmiä
14.30-15.10 Mitä tutkimme kun tutkimme syrjäytymispuhetta? Ari Sivenius, yliopistonlehtori (UEF)
Syrjäytynyt. Syrjään vetäytyvä. Huono-osainen. Syrjäytymisvaarassa. Tämän kaltainen ”hallittu syrjäytymispuhe” on kulkeutunut muun muassa poliittisten päätösten perusteluihin. ”Syrjäytyminen” on myös suosittu ihmistieteellisen tutkimuksen kohde. Siten myös tieteellisten käsitteiden kehkeytymisen voi nähdä osana ”hallitun syrjäytymispuheen” traditiota. Esitelmässäni pohdin syrjäytymispuheen olemusta ja sen tutkimisen metodisia haasteita.
15.10-15.30 Keskustelu
15.30-16.00 Seminaarin päätös: mitä jäi käteen, mitä seuraavaksi.. pj. Heli Mutanen, nuorempi tutkija (UEF)
18.00- Vapaamuotoinen illanvietto [omakustanteinen] Surakan Baari; Siltasali. Rantakatu 11-13. Joensuu.http://www.surakanbaari.fi/
Lisätietoja: Ari Sivenius, ari.sivenius@uef.fi / +358 294452594 Itä-Suomen yliopisto, Filosofinen tiedekunta / Kasvatustieteiden ja psykologian osasto