Uusi kirja Porin työväenopiston historiasta sekä opiston juhlavuoden tapahtumia

Uusi kirja Porin työväenopiston historiasta sekä opiston juhlavuoden tapahtumia

Satavuotias osaamisen ahjo (Outi Kivimäki)

Vuonna 1917 perustetun Porin työväenopiston, nykyisen Porin seudun kansalaisopiston, vaiheista on julkaistu uusi kirja. Juhlavuottaan viettävän opiston vaiheita on tutkinut kahden vuoden ajan FM Outi Kivimäki. Työn tuloksena on nyt julkaistu yli 300-sivuinen teos ”Satavuotias osaamisen ahjo”.

Kirja lähtee liikkeelle työväelle tarkoitetun sivistystoiminnan taustoista, opiston käynnistymistä edeltäneistä vaiheista Porissa sekä työväenjohtaja Eetu Salinin roolista opiston alkutaipaleella. Kirjassa tutkaillaan myös alusta asti mukana olleen Reposaaren haaraosaston toimintaa, sota-aikaa Porin työväenopiston ja sen opiskelijoiden näkökulmasta sekä esitellään monipuolisesti opiskelijoiden muodostamien toverikuntien elämää. Toverikuntien illanvietot, juhlat, retket ja kerhot olivat pitkään tärkeä osa opiston toimintaa. Elämänmakua kirjaan tuovatkin lukuisat lainaukset opiskelijoiden itse toimittamista toverikuntalehdistä, Kohentajasta ja Ravistajasta.

Opiston sadan vuoden matkalle mahtuu paljon oppimista, innostusta ja yhteisöllisyyttä, mutta myös ennakkoluuloja ja huoneisto-ongelmia. Oman leimansa toimintaan löivät kunkin aikakauden johtajat ja johtajattaret, jotka vastasivat myös suuresta osasta opetusta. Vuosien saatossa käytännölliset taidot, harrastusaineet ja ammatillinen täydennyskoulutus nousivat opistotyössä yleissivistävien opintojen rinnalle. Porin työväenopisto ja Ulvilan kansalaisopisto yhdistyivät vuonna 2011, jolloin syntyi nykyinen Porin seudun kansalaisopisto.

Tutkimustyössä on käytetty runsaasti opistoon liittyvää arkistoaineistoa sekä haastatteluja. Kirja sisältää myös muiden kirjoittajien tekstejä, kuten Ulla H. Leinon murteella kirjoittamia haastatteluja opistoon liittyvistä henkilöistä sekä työväenopiston entisen rehtorin Timo Koiviston kirjoituksen kirjasto-työväenopistotalon suunnittelu- ja rakennusvaiheista 1970-luvulla.

”Satavuotias osaamisen ahjo” on myynnissä kansalaisopiston toimistossa 30 euron hintaan. Kirjaa myyvät myös Rosenlew-museo, Porin Sokos ja Info Porin Kirjakauppa.


Porin seudun kansalaisopiston juhlavuosi käynnistyy

Porin työväenopisto, nykyinen Porin seudun kansalaisopisto, täyttää sata vuotta kuluvana vuonna. Aloitteita opiston saamiseksi oli aiemminkin, mutta lopulta 24.5.1917 Porin kaupunginvaltuusto päätti työväenopiston perustamisesta. Avajaisia vietettiin 15.10.1917 Porin lyseon juhlasalissa. Luentojen, oppituntien ja opintopiirien keinoin opisto pyrki syventämään varsinkin työväestön tietoja ja taitoja. Keskeisessä roolissa olivat opiskelijoiden muodostamat toverikunnat illanviettoineen ja retkineen niin kaupungissa kuin Reposaaren haaraosastossa.

Vuosien saatossa käytännölliset taidot, harrastusaineet ja ammatillinen täydennyskoulutus nousivat yleissivistävien opintojen rinnalle. Porin työväenopisto ja Ulvilan kansalaisopisto yhdistyivät vuonna 2011, jolloin syntyi Porin seudun kansalaisopisto. Tänä päivänä Porin seudun kansalaisopisto on Satakunnan suurin vapaan sivistystyön oppilaitos. Sen yhteydessä toimii myös Porin kesäyliopisto.

Opiston juhlavuosi käynnistyy keskiviikkona 1.3.2017 kello 13 yleisölle avoimella juhlatilaisuudella. Opistotalon auditoriossa järjestettävän juhlan musiikista vastaa opiston orkesteri Wanha Nuotisto. Tervetulosanat lausuu rehtori Jari Kaasinen, totuuksia työväenopiston toiminnasta omalta ajaltaan kertoo entinen rehtori Timo Koivisto, ja Aili Nummen opistoon liittyvän murretekstin vuodelta 1967 lukee kotiseutuneuvos ja murremaakari Ulla H. Leino. Juhlassa julkistetaan myös opiston vaiheista kertova kirja ”Satavuotias osaamisen ahjo”. Kirjaa ja sen tekovaiheita esittelee tilaisuudessa teoksen kirjoittanut FM Outi Kivimäki. Kirja on myytävänä juhlatilaisuudessa ja sen jälkeen opiston toimistossa 30 euron hintaan.

Juhlapäivänä avautuu myös näyttely ”Elämää ajattelevaa, tuntevaa, pyrkivää” opiston toisessa kerroksessa. Näyttely esittelee kuvin ja sanoin opiston vaiheita sadan vuoden ajalta. Yleisö voi näyttelyssä jättää myös oman onnittelutervehdyksensä satavuotiaalle. Näyttely on avoinna opistotalon aukioloaikoina vuoden 2017 loppuun saakka.

Opiston juhlavuosi on osa Suomi 100-ohjelmaa vuonna 2017. Muista juhlavuoden tapahtumista on tietoa opiston verkkosivuilla www.pori.fi/kansalaisopisto/opisto100vuotta.


Kuva: Porin seudun kansalaisopisto

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *