Uutiskirjeessä tuoretta tutkimustietoa, kutsuja keskustelutilaisuuksiin sekä konferenssimuistutuksia.
SIVISTYS – MIKÄ IHME -KESKUSTELUSARJA
Keskustelusarjan järjestämisestä vastaavat Kriittinen korkeakoulu ja Kansanvalistusseura. Sen pääyhteistyökumppani on Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Tapahtumia järjestävät lisäksi Eurooppatutkimuksen verkosto, Suomen PEN, Eurooppalainen Suomi, Eurooppanuoret ja Euroopan kulttuuriyhdistys. Sarja koostuu seitsemästä syksyn 2019 aikana järjestettävästä keskustelutilaisuudesta, joissa hyödynnetään Erätauko-dialogimenetelmää. Tapahtumat ovat maksuttomia ja kaikille avoimia.
Ohjelma
11.9.2019 Sananvapaus. Kenen tarinat, kenen historia? Sananvapaus, muistin politiikka ja historian käyttö Euroopassa. Kansallismuseo, Helsinki.
19.9.2019 Yliopistojen sivistysjulkisuus. Kansalaisen yliopisto – yliopistojen sivistysjulkisuus Euroopassa. Helsingin yliopisto.
27.9.2019 Sivistyksen uusi tehtävä. Visainen sivistys – eurooppalaisen sivistyksen vanha, uusi tehtävä. Sitra, Helsinki.
12.10.2019 Viestinnän turvallisuus. Kuuleeko Eurooppa – takaako sivistys sananvapauden ja viestinnän turvallisuuden tulevaisuudessa? Lappeenranta.
30.10.2019 Populistiset liikkeet. Suomi EU-puheenjohtajana: Eurooppalaiset populistiset liikkeet sivistyksen haastajana. Jyväskylän yliopisto.
18.11.2019 Nykytaide. Eurooppalaisuus nykytaiteessa – onko eurooppalainen sivistys unohtanut taiteen? Eurooppasali, Helsinki.
12.12.2019 Ekosivistys. Ollaan ihmisiksi – ekosivistyneenä Euroopassa. Kulttuuritehdas Korjaamo, Helsinki.
Tapahtuman verkkosivu: https://sivistys.fi/
TUTKITTUA TIETOA
Pro graduja
- Vertaisryhmämentorointi vapaassa sivistystyössä – Tutkimus Verme2-hankkeen pilotista (Emilia Simola 2019, Tampereen yliopisto, kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta, kasvatustieteiden tutkinto-ohjelma).
- Kansalaisopisto-opiskelun merkitys ikääntyvälle väestölle, vaikutukset terveyteen ja hyvinvointiin (Outi Parviainen 2019, Itä-Suomen yliopisto, filosofinen tiedekunta, kasvatustieteiden ja psykologian osasto, aikuiskasvatus ja ohjaus).
SVV-tutkimuskoosteet: Olethan huomannut SVV-verkkosivun tutkimuskooste-sarjan? Seuraamme vapaasta sivistystyöstä tehtävää tutkimusta (erityisesti opinnäytteitä) ja julkaisemme säännöllisesti tutkimuskoosteita. Ks. https://www.vapausjavastuu.fi/kategoria/tutkimuskooste/. Ilmianna tutkimuksesi SVV-koordinaattorille sähköpostitse jenni.patari(at)sivistystyo.fi tai verkkosivulla.
Itä-Suomen yliopiston Opinsauna-hankkeesta työkaluja ja materiaaleja kotoutumista tukevaan vapaaseen sivistystyöhön
OKM:n rahoituksella (2017–2019) on kehitetty, pilotoitu ja arvioitu erilaisia kotoutumista tukevia kursseja ja työkaluja. Tuloksia on koottu raporttiin ”Yhteisiä oppimisen tiloja kehittämässä”. Raportissa kuvataan maahan muuttaneiden kotoutumista ja erilaisen taustan omaavien ihmisten kohtaamista tukevien vapaan sivistystyön kokeilujen tuloksia. Käytännönläheinen raportti on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat kehittää vapaan sivistystyön oppilaitosten tai järjestöjen toimintaa entistä moninaisempia osallistujia saavuttavaksi ja kotoutumista tukevaksi. Raportista löytyy myös vinkkejä siihen, mikä voisi auttaa vaikeasti tavoitettavien osallistujaryhmien kanssa toimimista, ja mitä on kurssien yhteissuunnittelu. Julkaisua saa sähköisesti verkosta:
Käyhkö, K., Manninen, J. & Pitkänen, M. (2019). Yhteisiä oppimisen tiloja kehittämässä – Kotoutumista ja kohtaamista tukevissa vapaan sivistystyön pilottihankkeissa opittua. Opinsauna – Learning spaces, Itä-Suomen yliopisto.
Ahdistaako valemedia ja vihapuhe? Toteuta aikuisten medialukutaito-kurssi! Se onnistuu helposti, sillä valmis kouluttajan paketti löytyy Kansanvalistusseuran sivuilta: https://kansanvalistusseura.fi/2018/03/opinsauna-learning-spaces/
Lisätietoja Opinsauna-hankkeesta: Käy Opinsaunan verkkosivuilla katsomassa, mitä muuta OKM:n rahoituksella on tehty maailman parantamiseksi ja liity Opinsaunan Facebook-ryhmään.
Tutustu myös Pirkanmaan alueen Let’s Work Together -toimintaryhmään! Se on perustettu tukemaan ja auttamaan turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan.
KONFERENSSIMUISTUTUKSET
1 Aikuiskasvatuksen tutkimuspäivät Lapin yliopistossa 13.-14.2.2020
- Konferenssiteema: Elämän kestävä vastuu.
- Huom. Teemaryhmäehdotusten jättöaikaa on jatkettu 30.9.2019 asti. Ehdotukset osoitteeseen AITU2020@ulapland.fi.
- Esitysehdotukset 7.10.–30.11.2019.
Verkkosivu ja ohjeet: https://www.aikuiskasvatuksentutkimusseura.fi/tutkimuspaivat/aikuiskasvatuksen-tutkimuspaivat/
2 Kasvatustieteen päivät Joensuussa Itä-Suomen yliopistossa 21.-22.11.2019.
- Konferenssiteema: Oppimisen maisemat muuntuvat – entäpä sitten?
- Esitysehdotukset 1.10. mennessä.
- Päivillä järjestetään vapaan sivistystyön teemaryhmä. Tutustu muihin teemaryhmiin tapahtuman verkkosivulla. Päivien pääpuhujina ovat yliopiston lehtori (senior lecturer) Lucila Carvalho (Massey University, Uusi-Seelanti) ja professori Minna Huotilainen (Helsingin yliopisto).
- Verkkosivu ja ohjeet: http://www.uef.fi/fi/web/kt-paivat2019/koti
3 Mimer-verkoston tutkimussymposium Linköpingissä, Ruotsissa 5.–6.11.2019. Ennakkomateriaali 4.10.2019 mennessä.
HYÖDYNNÄ MATKA-APURAHAA
VST ry myöntää matka-apurahoja kansainvälisen liikkumisen ja yhteistyön edistämiseksi.
- Huom. Tämän vuoden matka-apurahaa koskevat raportoinnit tulee toimittaa VST ry:hyn 9.12. mennessä. Toimi siis pian!
- Kenelle: Vapaan sivistystyön parissa työskenteleville ja tutkimusta tekeville kokous- ja konferenssimatkoihin (ml. korkeakouluopiskelijat).
- Kohdemaat: Muut Pohjois- ja EU-maat, lähialueet
- Määrä: Korkeintaan 450 euroa
- Hakuohjeet: https://www.vapausjavastuu.fi/hyodynna-matka-apurahaa/