Opistovuosi-koulutus: Vahvemmin valmiuksin toiselle asteelle (Erja Veivo)

Opistovuosi-koulutus: Vahvemmin valmiuksin toiselle asteelle (Erja Veivo)

Sivistystori-blogi 25.3.25. Kirjoittaja: Erja Veivo, Suomen Kansanopistoyhdistys.

Kysyimme 120-vuotisjuhlavuottaan viettävältä Suomen Kansanopistoyhdistykseltä, mikä on vuonna 2021 alkanut Opistovuosi. Suunnittelija Erja Veivo vastaa Sivistystori-blogissa.

Suomessa jokaisen peruskoulun yhdeksännen luokan päättävän alle 18-vuotiaan nuoren on oppivelvollisuuslain nojalla edettävä jatko-opintoihin. Siirtyminen perusasteelta toiselle asteelle ei kuitenkaan ole kaikille sujuvaa. Nuorista osa ajautuu peruskoulusta lukioon tai ammatilliseen koulutukseen ilman riittäviä valmiuksia, kun taas toiset jäävät ilman mitään opiskelupaikkaa. On myös nuoria, joiden suunta on hukassa ja jotka tarvitsevat miettimisaikaa alanvalintaan.

Näissä tilanteissa nuoret tarvitsevat henkilökohtaista tukea ja joustavia vaihtoehtoja, jotta he voivat edetä opinnoissaan. Kansanopistojen oppivelvollisille suunnattu Opistovuosi-koulutus tarjoaa erinomaisen ratkaisun tähän tarpeeseen. Se antaa nuorelle mahdollisuuden kehittää osaamistaan rauhassa ja etsiä omaan polkuaan.

Tukea kriittisessä nivelvaiheessa

Opistovuosi-koulutus on peruskoulun ja lukion tai ammattikoulun väliseen taitekohtaan sijoittuva nivelvaiheen koulutus. Opiskelu- ja ammatinvalinnan tekeminen on yhdeksäsluokkalaiselle elämän ensimmäinen iso päätös, ja se tulee osalle eteen liian varhain. Lukuvuoden mittainen Opistovuosi-koulutus tarjoaa tässä tilanteessa nuorelle harkinta-aikaa alanvalintaan ja mahdollisuuden valmistautua paremmin jatko-opintoihin. 

Opistovuosi-koulutuksesta noin puolet koostuu kaikille yhteisistä opinnoista, joihin lukeutuvat muun muassa opiskelu-, itsetuntemus- ja työelämätaidot. Opinnot tukevat nuoren perustaitoja sekä arjen- ja elämänhallintaa.

Toisen puolen koulutuksesta muodostavat suuntautumisopinnot, joita voivat olla esimerkiksi taideaineet, peliala, luonnontiede tai ammatilliset opinnot. Ne tarjoavat nuorelle mahdollisuuden opiskella itseään kiinnostavia aineita, mikä tukee tulevaisuuden suunnittelua. Nuori pääsee kokeilemaan, onko valittu ala oikea itselle.

Opintojen aikana on myös mahdollista korottaa peruskoulun arvosanoja, mikä voi parantaa jatko-opiskelumahdollisuuksia.

Yhteisöllinen ja vahvuuksia korostava oppimisympäristö

Opistovuosi sopii erinomaisesti nuorelle, joka on peruskoulussa kokenut koulunkäynnin raskaaksi. Se voi toimia sosiaalisen kuntoutumisen väylänä, jossa nuori vahvistaa paitsi opiskeluvalmiuksiaan myös omaa hyvinvointiaan. Esimerkiksi oppimisvaikeuksia, keskittymisongelmia, mielenterveysongelmia tai koulukiusaamista kokeneelle nuorelle Opistovuosi voi olla ratkaiseva tuki, joka auttaa etenemään opinnoissa.

Kansanopistojen yhteisöllinen ja omia vahvuuksia korostava ilmapiiri tukee nuoren kasvua, lisää osallisuutta ja ennaltaehkäisee syrjäytymistä. Pienet ryhmät, yksilöllinen ohjaus ja mahdollisuus oppia omassa tahdissa auttavat nuorta löytämään opiskelumotivaationsa uudelleen.

Kansanopistot ovat sisäoppilaitoksia, joissa voi halutessaan myös asua. Sisäoppilaitoksena kansanopisto on kokonaisvaltainen oppimisympäristö, jossa opiskelu on vuorovaikutteista ja jossa opintoihin saa ryhmän tuen sekä henkilökohtaisen ohjauksen. Samalla asuntola-asuminen tarjoaa nuorelle mahdollisuuden kokeilla itsenäistä elämää turvallisessa ympäristössä.

Hyviä kokemuksia ja tuloksia

Opistovuosi-koulutuksesta on saatu erittäin hyviä kokemuksia. Koulutukseen osallistuneista 99 prosenttia etenee jatko-opintoihin ja 94 prosenttia suorittaa opinnot loppuun. Opistovuosi-koulutuksen keskeyttämisistäkin valtaosa on positiivisia eli keskeyttänyt on siirtynyt lukioon tai ammattikouluun.

Myös nuorten omat kokemukset Opistovuodesta ovat positiivisia. Moni kokee vuoden selkeyttäneen omaa suuntaa ja kehittäneen itsetuntemusta. ”Sain lisää itsevarmuutta ja sosiaalisia taitoja. Opin tuntemaan itseäni paremmin ja kehityin kommunikaatiossa sekä muiden kanssa toimimisessa”, kertoo yksi Opistovuosi-opiskelija. 

Usealle vuosi on ollut ratkaiseva oman alan ja vahvuuksien löytämisessä. ”Minulle oli hyödyllistä, että opistossa käytiin läpi eri ammatteja. Löysin joukosta mieluisan, ja opiskelen nyt kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoa. Minusta tulee siis nuoriso-ohjaaja”, eräs opiskelija kertoo.

Lukuvuoden aikana nuoret saavat myös käytännön elämän taitoja. Moni kertoo oppineensa itsenäistymiseen liittyviä asioita, kuten ruoanlaittoa, siivoamista ja pyykinpesua – nämä kaikki ovat järjestelmällisyyttä vaativia taitoja, joista on hyötyä niin opiskelussa kuin myöhemmässä elämässäkin.

Yhdenvertaiset mahdollisuudet edetä opinnoissa

Opistovuosi-koulutusta järjestää 44 kansanopistoa ympäri Suomen. Koulutukseen voi hakeutua kevään yhteishaussa helmi-maaliskuussa tai jatkuvan haun kautta ympäri vuoden olemalla suoraan yhteydessä kansanopistoon. Jatkuva haku Opistovuoteen mahdollistaa opintojen sujuvan jatkumisen tilanteissa, joissa nuori ei saa mitään yhteishaussa hakemaansa opiskelupaikkaa tai hän alkaa pohtia valintojaan uudelleen.   

Opistovuosi-koulutus on maksuton. Myös kansanopistossa asuminen ja ruokailu ovat oppivelvollisille täysin ilmaisia, samoin oppimateriaalit. Maksuttomuus takaa sen, ettei taloudellinen tilanne ole este opinnoissa etenemiselle.

Opistovuosi-koulutus on tärkeä osa suomalaista koulutusjärjestelmää ja auttaa nuoria löytämään oman polkunsa ja kehittämään taitojaan niin, että siirtymä toiselle asteelle sujuu mahdollisimman hyvin. Se on upea koulutus, joka tekee hyvää monelle nuorelle ja tarjoaa nuorille yhdenvertaiset mahdollisuudet edetä opinnoissaan ja kasvaa täyteen potentiaaliinsa.

Lue ja tutustu lisää

Kirjoittajasta

Erja Veivo, FM, Helsingin yliopisto. Olen työskennellyt reilut kolme vuotta Suomen Kansanopistoyhdistyksen suunnittelijana viestinnän ja tiedonkeruun parissa. Aiemmin olen työskennellyt viestintävastaavana Helsingin eläinsuojeluyhdistyksessä sekä aikakauslehtitoimittajana. Vapaa-ajallani olen mukana journalismin luottamustehtävissä ja touhuan pienen perheeni kanssa.

(Kuvat: Suomen Kansanopistoyhdistys. Opiskelijakuvat: Linda Lipponen. Veivon profiilikuva: Heikkigraphy.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *