Sivistystyön Vapaus ja Vastuu -yhteistyöohjelma
Uutiskirje 10.8.2022
Tässä uutiskirjeessä
- Mikä ihmeen SVV-yhteistyöryhmä?
- Uusi Sivistystori-blogi ilmestynyt
- Nina Hjeltin kirjoitus sivistyksestä ja tasa-arvosta on nyt luettavissa myös ruotsiksi ja englanniksi
- Vapaan sivistystyön graduvertaisryhmä alkaa syksyllä 2022
- Vapaan sivistystyön päivät elokuussa – Tule mukaan! Nyt on aika ilmoittautua.
- Tiedekeskus SOPPI avataan elokuussa
- Kulttuuriharrastuksella hyvinvointia -seminaari syyskuussa
- Kasvatustieteen päivät marraskuussa Oulussa
Mikä ihmeen SVV-yhteistyöryhmä?
Sivistystyön Vapaus ja Vastuu- eli SVV-ohjelman tarkoituksena on vapaan sivistystyön tutkimuksen ja koulutuksen vahvistaminen, alan tutkijoiden ja toimijoiden vuorovaikutuksen vahvistaminen sekä yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Sen taustalla on alan keskusjärjestöjen ja yliopistotutkijoiden pidempiaikainen yhteistyö, josta tehtiin vuonna 2011 sopimus Vapaa Sivistystyö ry:n (VST), Tampereen ja Itä-Suomen yliopistojen sekä Åbo Akademin välillä.
Vuonna 2022 SVV-yhteistyöohjelman jäseniä ovat: Björn Wallén (Vapaa Sivistystyö ry.), Satu Heimo (SVV-koordinaattori, väitöskirjatutkija Åbo Akademissa), Hanna Toiviainen (Tampereen yliopisto, professori), Jyri Manninen (Itä-Suomen yliopisto, professori), Petri Salo (Åbo Akademi, professori), Sini Teräsahde (Tampereen yliopisto, väitöskirjatutkija), Leea Keto (rehtori, Järvilakeuden kansalaisopisto) ja Kukka-Maaria Vuorikoski (asiantuntija, Opintokeskukset ry.).
Ohjelman keskeisiä toimintamuotoja ovat opinnäyte- ja harjoitteluyhteistyö, yhteisjulkaisut, erilaiset alueelliset ja valtakunnalliset keskustelutilaisuudet sekä tieteen yleistajuistamisen työpajat.
SVV:n viestintäkanavia ovat:
KOTISIVUT Sivistystyön Vapaus ja Vastuu – Freedom and Responsibility of Liberal Adult Education
FACEBOOK Vapaa Sivistystyö ry – Fritt Bildningsarbete rf | Facebook
TWITTER Sivistystyön Vapaus ja Vastuu (@SVastuu) / Twitter
POSTITUSLISTA Kysy lisää Satu Heimolta (mm. tiedotus tapahtumista yms.).
***
Syksyn ensimmäinen Sivistystori-blogi
Sosiaali- ja terveysministeriö toteaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille 1.1.2023 Helsingin kaupunkia lukuun ottamatta. Uudistuksen vaikutukset ulottuvat myös kuntiin: kuntatalouteen, organisaatiorakenteisiin, kiinteistöihin, henkilöstöratkaisuihin ja yhdyspintojen rakentamiseen.
Päivi Väisänen-Haapasen mukaan uudistuksen yhteydessä on tärkeää nostaa esille vapaan sivistystyön merkitys hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä, hyvinvointistrategioissa sekä hyvinvointisuunnitelmissa ja -kertomuksissa. Kuntien ja hyvinvointialueiden sekä vapaan sivistystyön toimijoiden on tärkeää tehdä yhteistyötä.
Lue Päivin teksti ja osallistu keskusteluun kuntien, hyvinvointialueiden ja vapaan sivistystyön yhteistyöstä ja rahoituksesta: Päivi Väisänen-Haapanen: Vapaa sivistystyö uudistuvissa kunnissa ja hyvinvointialueilla – Sivistystyön Vapaus ja Vastuu
***
Nina Hjeltin Sivistystori-blogi tasa-arvosta on nyt luettavissa myös ruotsiksi ja englanniksi
Nina Hjeltin syksyllä 2021 julkaistu Sivistystori-blogiteksti sivistyksestä ja tasa-arvosta on nyt julkaistu EPALE:n sivuilla myös ruotsin ja englannin kielillä.
Tästä löydät alkuperäisen suomenkielisen tekstin:
Nina Hjelt: Mikä sivistyksen tasa-arvo? – Sivistystyön Vapaus ja Vastuu
Ja täältä muut kieliversiot:
Nina Hjelt: En jämlik bildning? | EPALE (europa.eu)
Nina Hjelt: What is equality in education? | EPALE (europa.eu)
***
Vapaan sivistystyön graduvertaisryhmä
Teetkö graduasi vapaasta sivistystyöstä? Kaipaatko mahdollisuutta jakaa ajatuksiasi, kysyä ja keskustella?
Tule mukaan tänä syksynä alkavaan pilottikokeiluun, jossa yliopistossa graduaan tekevät opiskelijat saavat toisiltaan tukea yli yliopistorajojen.
Yhteisissä tapaamisissa (5 syksyn aikana) kuullaan aluksi vapaan sivistystyön asiantuntijan, yliopisto-opettajan, tutkijan tai väitöskirjatutkijan alustus opiskelijoiden toivomasta aiheesta. Tämän jälkeen aiheesta keskustellaan yhdessä. Lisäksi opiskelijat esittelevät omaa pro gradu -tutkielmaansa ja antavat muille opiskelijoille palautetta ja kehitysideoita omien tietojensa ja kokemustensa pohjalta.
Kysy lisää SVV-koordinaattorilta: satu.heimo@sivistystyo.fi ja lue lisää Graduvertaisryhmä – Sivistystyön Vapaus ja Vastuu
***
Vapaan sivistystyön päivät elokuussa – Tule mukaan!
SVV-yhteistyöohjelma järjestää päivillä seuraavat tilaisuudet:
- VST tutkimuksen ideariihi
Keskiviikkona 24.8.2022 klo 15.00–18.00 Iisalmen kulttuurikeskuksessa
Ideariihen tavoitteena on tuottaa lyhyiden alustusten ja ennakkomateriaalien pohjalta ratkaisuja ikuisuusongelmaan: Miten vapaan sivistystyön tutkimusta voisi tehdä, edistää ja kehittää vst-tutkijoiden, hallinnon, päättäjien ja vst-toimijoiden yhteistyönä? Tarkoitus on kartoittaa ja ideoida konkreettisia kehittämistoimenpiteitä, tutkimustarpeita ja rahoitusmahdollisuuksia. Ideariiheen pyydetään mukaan vapaan sivistystyön tekijöitä (rehtorit, suunnittelijat, tuntiopettajat ym.), etujärjestöjen edustajia, päättäjiä ja tutkijoita.
Ideariihen ohjelma:
15.00 – 15.20 Tulokahvit + pikkusuolaista, osallistujien esittäytymiset
15.20 – 16.20 Lyhyet 10 minuutin alustukset, materiaalit jaetaan ennakkoon
Puhujat: Jyri Manninen (Itä-Suomen yliopisto), Björn Wallen (Vapaa sivistystyö ry.), Jaana Nuottanen (Kansalaisopistojen liitto), Leea Keto (Järvilakeuden kansalaisopisto), Kari Lehtola (Itä-Suomen aluehallintovirasto) ja Petra Heikkinen (OKM)
16.20 – 16.40 Kahvia lisää, kääretorttuakin saa, jaloittelua
16.40 – 17.40 Ideariihi
17.40 – 18.00 Aikaansaannosten ihmettelyä ja keskustelua
Osallistujia mahtuu mukaan 20. Ilmoittaudu 15.8.2022 mennessä verkkolomakkeella: https://link.webropol.com/s/Vstideariihi
- VST-tutkimustyöpaja
Torstaina 25.8.2022 klo 14:30-17:00 (Iisalmessa ja etäyhteyksin)
Vapaaseen sivistystyöhön liittyvästä tutkimuksesta kiinnostuneiden avoin tutkimustyöpaja. Tavoitteena on tuoda yhteen vapaan sivistystyön tutkijoita, väitöskirjatutkimuksen ja pro gradu -tutkielmien tekijöitä, käytännön toimijoita, hallintoa ja muita asiantuntijoita, ja tarjota näin oiva mahdollisuus tutkimuksen, käytännön ja hallinnon vuoropuheluun. Työpajassa esitellään toteutettujen ja työn alla olevien tutkimushankkeiden tuloksia, ja keskustellaan niiden pohjalta vapaan sivistystyön merkityksestä ja roolista yhteiskunnassa. Tule mukaan pohtimaan vapaan sivistystyön ajankohtaisia ilmiöitä!
OHJELMA
Esittäjän nimi | Organisaatio ja esityksen aihe |
Satu Heimo | SVV-ohjelma; Åbo Akademi |
Konsensuskonferenssit ja paikallinen kohtaaminen: Vertaisoppimisen käytännöt vapaassa sivistystyössä Esityksessäni kuvaan, miten maahan muuttaneet nähdään vertaisoppimisen käytänteissä ja miten aikuiskoulutuksen hankkeistuminen edistää ja estää vertaisoppimisen käytänteitä maahan muuttaneiden ja tietyllä paikkakunnalla syntyneiden tai työskentelevien ja suomea äidinkielenään puhuvien välillä. | |
Juha Suoranta | Tampereen yliopisto |
Reclaiming Popular Adult Education in the Managerial University (esitys tulee olemaan suomeksi) This article studies the possibilities of reclaiming and revitalising radical and popular adult education in the current managerial university in Finland. The research task of this case study is to ponder the role of teaching popular and radical adult education in Finnish universities and particularly describe and analyze the pilot program on popular adult education organised at Tampere University in 2020. | |
Tiinalotta Särmölä | Itä-Suomen yliopisto |
Kansalaisopiston tarjoaman kuvataidekasvatuksen vaikutukset opiskelijoiden hyvinvointiin Tehtävänä on kartoittaa millaisena Etelä-Karjalan kansalaisopiston kuvataideopiskelijat näkevät kuvataidekasvatuksen merkityksen heidän elämässään ja miten he kokevat sen vaikuttavan heidän hyvinvointiinsa ja kuinka tätä hyvinvointia voisi mahdollisesti tukea myös opetuksen avulla. | |
Kukka-Maaria Vuorikoski ja Jyri Manninen | Opintokeskukset ry. ja Itä-Suomen yliopisto |
Opintokeskusten kurssitarjonnan analyysi Esityksessä kuvataan alustavia tuloksia tutkimusprojektista, jossa arvioidaan opintokeskusten kurssitarjontaa vuosina 2016-2021. Tulosten pohjalta voidaan arvioida, miten hyvin opintokeskukset täyttävät historiallisen ja nykyisen roolinsa kansalaisyhteiskunnan ja demokratian rakentajana. |
Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan mielenkiintoisista aiheista!
Työpajaan on mahdollista osallistua etänä ja se myös striimataan.
Mukaan pääset ilmoittautumalla Vapaan sivistystyön päiville ja valitsemalla torstain ohjelmaksi tutkimustyöpajan: https://avi.fi/tapahtuma/-/c/1034392
***
Tiedekeskus SOPPI avataan elokuussa
Laajalle yleisölle suunnattu Sivistyksen ja oppimisen tiedekeskus Soppi avataan yleisölle elokuussa 2022 Kvs-säätiön tiloissa.
Sopessa katsotaan suomalaisen sivistyksen ja koulutuksen tarinan kautta tulevaisuuteen.
Lue lisää: Sivistyksen ja oppimisen tiedekeskus Soppi – Kvs-säätiö (kansanvalistusseura.fi)
***
Kulttuuriharrastuksella hyvinvointia -seminaari syyskuussa
Olet lämpimästi tervetullut Kulttuuriharrastuksella hyvinvointia -seminaariin torstaina 22.9.2022 klo 13-16 Teatterimuseolle!
Ennen seminaaria on kahvitarjoilu klo 12.30-13. Myös etäosallistuminen on mahdollista.
Jokainen kulttuurin harrastaja tunnistaa harrastamisensa upeat vaikutukset, mutta niiden todentamiseen ei ole ollut työkalua. Nyt usean järjestön yhteistyönä on laadittu kulttuuriharrastamisen koettujen vaikutusten mittaristo. Sitä hyödyntäen toteutettiin laaja selvitys: keväällä 2022 saatiin vastauksia yli 1300 eri ikäiseltä kulttuurin harrastajalta ympäri Suomen. Seminaarissa julkaistaan selvityksen tulokset ja käydään paneelikeskustelu kulttuurin ja taiteen hyvinvointivaikutuksista.
Kommenttipuheenvuorot pitävät opetus- ja kulttuuriministeriön nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston johtaja Henni Axelin sekä kansanedustaja, Suomen Harrastajateatteriliiton puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen. Tarkempi ohjelma julkaistaan elokuussa.
Selvitystä ovat olleet tekemässä Sivistysliitto Kansalaisfoorumi, Suomen Harrastajateatteriliitto, Suomen Nuorisoseurat ja Nuori Kulttuuri, Suomen Nuorisosirkusliitto sekä Suomen Puhallinorkesteriliitto.
Seminaari järjestetään Teatterimuseossa (Teatterimuseon Maneesi, Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, G-porras, Helsinki.). Voit varata paikkasi seminaariin tästä linkistä: https://kansalaisfoorumi.fi/ilmoittautuminen-seminaariin/ Paikkoja on rajoitetusti, joten kannattaa toimia pian! Huomaathan, että myös etäosallistumiseen ilmoittaudutaan saman linkin kautta.
Seminaarin jälkeen vierailla on mahdollisuus tutustua rauhassa myös uudistettuun Teatterimuseoon ja sen näyttelyihin.
Laita kalenteriin ja ilmoittaudu mukaan! Voit myös jakaa kutsua teemasta kiinnostuneille tahoille.
***
Kasvatustieteen päivät marraskuussa Oulussa
Kasvatustieteen päiviä vietetään Oulussa 24.-25.11.2022. Kasvatustieteen päivien teeman ”moniäänisyys kasvatuksen muuttuvassa maailmassa” myötä haluamme herättää keskustelua siitä, miten moniäänisyys ymmärretään, miten se ilmenee ja miten sitä voidaan tehdä näkyväksi. Lisäksi pohdimme, mikä on yhteisöjen ja yksilöiden vastuu ja mitkä ovat ne mekanismit, jotka edesauttavat moniäänisyyden tunnistamisessa, tukemisessa ja edistämisessä niin yksilö- kuin yhteisötasolla.
Kasvatustieteen päivillä on alustavan ohjelman mukaan ainakin seuraavat aikuiskasvatusta käsittelevät teemaryhmät:
Aikuiskasvatuksen ja jatkuvan oppimisen teemaryhmä
Kasvatus projektina vai projekteja kasvattamassa?
Sivistyksen moniäänisyys
SVV-koordinaattori Satu Heimo vastaa kasvatuksen projektisoitumista käsittelevän teemaryhmän järjestelyistä. Lisäksi teemaryhmiä löytyy muun muassa transformatiivisesta oppimisesta, globaali- sekä demokratiakasvatuksesta, yhdenvertaisuudesta ja rasismista.
Abstraktien jättö teemaryhmiin aukeaa 15.8.2022 ja päättyy 3.10.2022.
Lue lisää: Kasvatustieteen päivät 2022 (oulu.fi)
***
Aurinkoista elokuuta kaikille vapaan sivistystyön ja tutkimuksen ystäville!
Ystävällisin terveisin,
Satu Heimo
SVV-koodinaattori
Kuva: Lexian, Pixabay