Tutkija Paula Alanen laati selvityksen vapaan sivistystyön (vst) indikaattoreista. Selvitys pohjustaa indikaattorien sekä vaikuttavuustutkimuksen jatkokehittämistyötä. Se kokoaa kansainvälisiä ja kansallisia indikaattoreita, kartoittaa niiden hyödyntämää dataa sekä analysoi niiden soveltuvuutta vapaan sivistystyön vaikuttavuuden mittaamiseen – samoin sitä, mitä indikaattorit jättävät piiloon. Selvitys kartoittaa myös vst-toimijoiden omassa toiminnassaan käyttämiä vaikuttavuuden mittareita.
Tutkimuskysymykset
- Millaisia mittareita ja millaista dataa käytetään pyrkimyksenä kuvata sivistystyön vaikuttavuutta?
- Miten sivistystyön tavoitteita ja odotettuja vaikutuksia kuvataan olemassa olevin mittarein? Mitä tiedon ja tietämättömyyden alueita muodostuu?
Kooste suosituksista jatkokehittelyyn
- Vst:n toiminnan merkitystä tulisi tehdä näkyväksi omaa indikaattorituotantoa kehittämällä.
- Vst:n yhteiskunnallisen merkityksen kirkastaminen tarvitsee jaetun vision ja OKM:n tuen.
- Vst-toimijoiden tulisi jakaa osaamistaan, yhdistää resurssinsa ja tehdä yhteistyötä keskenään sekä OKM:n kanssa datan, mittareiden, tilastojen ja indikaattoreiden hyödyntämisessä.
- Vst:n näkyvyyttä voidaan lisätä hyödyntämällä olemassa olevia resursseja ja kytkeä vaikuttavuuden osoittaminen tunnettuihin brändeihin kuten yhteiskunnalliset yritykset, kestävä kehitys ja soiaaliset innovaatiot.
- Tiedon keruun ja jakamisen yhteistyö muiden sektoreiden ja verkostojen kanssa.
Lue lisää selvitysraportista!
Aineistot ja ajankohtaista
- Uutisia 9.9.24: selvitystä päivitetään syyskuun 2024 aikana lisäämällä mukaan kesäyliopistojen toiminnan kuvaus lukuun, joka käsittelee koulutuksen järjestäjien näkökulmaa. Tiedotamme lisää, kun päivitys on lisätty.
- Selvitys-PDF. Viittaaminen: Alanen, Paula (2024). Vapaan sivistystyön vaikuttavuuden indikaattorit: selvitys kehittämistyön taustaksi. Helsinki: VST. Saatavilla: [https://www.vapausjavastuu.fi/wp-content/uploads/2024/06/Alanen_vaikuttavuuden_indikaattorit_Valmis0624.pdf].
- Sivistystori-blogi: Tutustu Paula Alasen selvitykseen perustuvaan Sivistystori-blogiin Data, tiedonmuodostus ja politiikan ohjauskeinot vapaan sivistystyön kannalta?
- Työpaja: Selvitykseen perustuva työpaja Vapaan sivistystyön päivillä pe 30.8. (ks. Avin verkkosivu).
- Indikaattorityöpajassa pohditaan politiikan ohjauskeinojen, erityisesti indikaattoreiden käytön seurauksia vapaalle sivistystyölle ja vapaassa sivistystyössä. Tarkastelemme kansainvälisten ja kansallisten indikaattorien valossa rakentuvaa kuvaa sivistystyöstä ja sen vaikuttavuudesta. Erityisen kiinnostavaa on havainnoida yhdessä, mitä ne jättävät piiloon ja miten niitä voitaisiin hyödyntää vst-toiminnassa sekä sen vaikuttavuuden osoittamisessa. Työpajassa voit esitellä myös oppilaitoksessasi käynnissä olevia mittaustapoja tai mittareiden kehittämisprosesseja. Tervetuloa osallistumaan keskusteluun, jota virittävät esimerkit, kuten ITLA:n yhteisövaikuttavuus-, YK:n kestävän kehityksen- sekä VST:n kehitteillä olevat indikaattorit.
- Työpajan vetäjät: Paula Alanen, tutkija, Tampereen yliopisto; Jenni Pätäri, koordinaattori, Sivistystyön Vapaus ja Vastuu -ohjelma, väitöskirjatutkija, Tampereen yliopisto
Selvityksen laati tutkija KT Paula Alanen, joka työskentee tutkimuspäällikkönä Silta-Valmennusyhdistyksessä ja Tampereen yliopistossa post doc -tutkijana Dig1t0-hankkeessa. Alasen ura vapaassa sivistystyössä alkoi kansainvälisen Viittakiven opiston opiskelijana, opettajana ja rehtorina. Hänen tutkimusintressinsä liittyvät yhteiskunnalliseen osallisuuteen ja siihen linkittyviin tiedon tuottamisen tapoihin, jotka tuottavat myös tietämättömyyttä.