- Tutkittua tietoa: indikaattoriselvitys, Sivistystori-blogit, tuore Aikuiskasvatuksen numero.
- Tietoa Vapaan sivistystyön päivien työpajoista. Muista ilmoittautua päiville!
- Ajankohtaisia opinnäyteaiheita tarjolla. Huom. erityisesti ohjaajat, opiskelijat ja tutkijat.
- SuomiAreenassa sivistysaiheita.
- SVV-ryhmä toivottaa hyvää kesää kasvavin voimin.
1 Tutkittua tietoa
1.1 Saatavilla selvitys vapaan sivistystyön indikaattoreista
Pohditko vst:n vaikuttavuuden ja vaikutusten osoittamisen kysymyksiä ja haasteita? Paula Alanen selvitti kansainvälisiä ja kansallisia indikaattoreita sekä niiden hyödyntämää dataa: miten ne soveltuvat vst:n vaikuttavuuden mittaamiseen ja mitä ne jättävät piiloon? Ks. Alanen, Paula (2024). Vapaan sivistystyön vaikuttavuuden indikaattorit: selvitys kehittämistyön taustaksi. Helsinki: VST. Saatavilla: [https://www.vapausjavastuu.fi/wp-content/uploads/2024/06/Alanen_vaikuttavuuden_indikaattorit_Valmis0624.pdf].
Tervetuloa mukaan myös Vapaan sivistystyön päivillä järjestettävään indikaattorityöpajaan!
1.2 Sivistystori-blogit
Henri Piirainen: Kansalaistaidot kunniaan: Kansalaisopistojen liiton (KoL) järjestösuunnittelija Henri Piiirainen kokoaa Sivistystori-tekstissään mm. koulutuspoliittisia kansalaistaitojen merkityksiä sekä KoL:n Kansalaistaidot kunniaan -hankkeessa tehtyä tärkeää määrittelytyötä. Hankkeen tarkoituksena oli määritellä kansalaistaito-käsitettä, kartoittaa olemassa olevaa kansalaistaitojen opetusta sekä lisätä taitojen opettamisvalmiuksia ja kansalaistaitokurssien tarjontaa.
Paula Alanen: Data, tiedonmuodostus ja politiikan ohjauskeinot vapaan sivistystyön kannalta? Postdoc-tutkija, KT Paula Alanen (Tampereen yliopisto) tarkastelee sivistystyön edunvalvonnan suhdetta politiikan ohjauskeinoihin. Teksti perustuu Alasen väitöstutkimukseen (2022) sekä selvitykseen, jossa Alanen kartoitti indikaattoreiden ja datan soveltuvuutta vst:n vaikuttavuuden mittaamiseen.
1.3 Tuore Aikuiskasvatuksen numero
Tästä tuoreimpaan numeroon. Aiheina mm.:
- Tiedeyhteisö puolustaa eettistä ja läpinäkyvää tekoälyn käyttöä (Ulpukka Isopahkala-Bouret)
- Tiedostavan ajattelun seurauksena tapahtuva taloudellinen vapautuminen (Kirsi Niukko & Katri Viitasalo)
- Yhteisöllinen oppiminen hoitotyön simulaatio-opetuksessa (Virpi Salo, Pauliina Rikala, Minna Ylönen, Katja Vähäsantanen & Raija Hämäläinen)
- Aikuiskoulutuksella riittää työtä globaalin muutoksen ohjaamisessa (Terhi Kouvo)
2 Vapaan sivistystyön päivät 29.–30.8.24
2.1 Ilmoittautuminen käynnissä
Teema: Vapaan sivistystyön moninaisuus yhteiskunnallisena voimavarana
Ajankohta ja paikka: 29.–30.8.2024, Helsingin aikuisopisto (Runeberginkatu 22–24, Helsinki).
Ilmoittaudu: AVIn sivustolla.
Järjestäjät: Aktiivi-Instituutti, aluehallintovirastot, Opintokeskukset ry sekä Vapaa Sivistystyö ry.
Puhujina: Petri Salo: Merkityksellistä sivistystyötä?; Iina Järvinen: Oikeus vapaan sivistystyön ohjaajana; Hannele Cantell: Ekososiaalinen sivistys ja monimuotoisuus oppilaitosten arjessa.
Tapahtuman verkkosivu: https://eventilla.avi.fi/event/eKwo6
2.2 Tervetuloa Vst-päivien työpajoihin!
Torstaina 29.8.
- Pakopeli ”Töölön taivaan alla”
- Vapaan sivistystyön yhteiskunnallisuus -tutkimustyöpaja
- Innostu kansainvälisyydestä – Erasmus+ -ohjelman, Nordplus Aikuiskoulutuksen sekä EPALEn mahdollisuudet vapaan sivistystyön toimijoille
- Esteet nurin! Esteettömyyttä, osallisuutta ja vapaaehtoistoimintaa
- Digiosaamisen buffetti – mitä työikäiset sieltä valitsevat ja mitä valinnat kertovat työelämän tarpeista?
Perjantaina 30.8.
- Minun vapaan sivistystyöni voima
- Indikaattorit sivistyspolitiikan ohjauskeinona
- Kansalaisopisto moninaisuuden vahvistajana ja syrjäytymisen ehkäisijänä
- Kulttuurista kestävyyttä käsityöaktivismilla
- Aikuisten perustaitoja vahvistavat koulutukset ja osaamismerkit
SVV-ohjelma on mukana järjestämässä seuraavia työpajoja
Minun vapaan sivistystyöni voima: Työpaja on suunnattu ennen muuta vapaan sivistystyön oppilaitosten kouluttajille, opettajille ja ohjaajille, mutta myös kaikki muut ovat tervetulleita mukaan. Työpaja herättelee miettimään, miten oma työ vapaan sivistystyön kentällä voisi olla osa ratkaisua maailmanlaajuisiin ongelmiin, kuten sosiaalisiin ja ekologisiin haasteisiin. Työpajan tavoitteena on tarkastella omaa toimijuutta vapaan sivistystyön kentällä suhteessa planetaarisiin, ekologisiin ja sosiaalisiin ilmiöihin ja haasteisiin. Tavoitteena on tarkastella vapaan sivistystyön kentällä tapahtuvan oman työn merkityksiä, mahdollistaa toivon ja luottamuksen ilmapiiriä sekä vahvistaa omaa toimijuutta.
Työpaja on toiminnallinen ja keskusteleva. Työpajan alussa on kehollinen, maadoittava virittäytyminen teemaan. Aluksi omaa toimijuutta tarkastellaan oman arjen työn tasolla, minkä jälkeen tasoa laajennetaan esim. omaan oppilaitokseen ja yhteiskuntaan päätyen lopulta planetaariseen tasoon ja sieltä takaisin omaan toimijuuteen. Toiminnallisen työskentelyn antia puretaan keskustellen ja vertaisoppien.
Järjestäjät: Anna Kirstinä (Opintokeskus Kansalaisfoorumi), Tiia Kontkanen (KSL-opintokeskus), Björn Wallén (Vapaa sivistystyö ry)
Vapaan sivistystyön yhteiskunnallisuus -tutkimustyöpaja: Tutkimustyöpaja on avoin kaikille vapaan sivistystyön tutkimuksesta kiinnostuneille. Se tuo yhteen alan teemoista kiinnostuneita tutkijoita, käytännön toimijoita, hallinnon edustajia, opiskelijoita eri tieteenaloilta sekä muita asiantuntijoita. Näin se tarjoaa oivan mahdollisuuden tutkimuksen, käytännön ja hallinnon vuoropuheluun. Työpajassa keskustellaan tutkimusalustusten pohjalta vapaan sivistystyön merkityksistä ja rooleista yhteiskunnassa. Alustuksia voi pitää suomen ja englannin kielillä. Työpajassa on myös mahdollista tuoda esiin tutkimusta sekä tutkimusyhteistyötä koskevia kehittämisideoita. Työpajan työskentely on vuorovaikutuksellista, pienryhmissä tapahtuvaa keskustelua, joka lopuksi kootaan yhteiseksi pohdinnaksi. Vapaan sivistystyön päivien teemaa mukaillen avaamme tutkimustyöpajaan tarjottujen alustusten pohjalta keskustelua vapaan sivistystyön yhteiskunnallisuudesta – huomioiden sivistystyön moninaisuus. Tervetuloa mukaan pohtimaan vapaan sivistystyön ajankohtaisia ilmiöitä!
Järjestäjät: SVV-ohjelma, Annika Pastuhov (tutkijatohtori, Åbo Akademi), Jenni Pätäri (SVV-koordinaattori)
Työpajan verkkosivu (mm. abstraktit): https://www.vapausjavastuu.fi/svv-toiminta/tutkijatapaamiset/helsinki-2024/
Research workshop is bilingual. See workshop homepage: https://www.vapausjavastuu.fi/svv-toiminta/tutkijatapaamiset/helsinki-2024/
Indikaattorit sivistyspolitiikan ohjauskeinona : Työpajassa pohditaan politiikan ohjauskeinojen, erityisesti indikaattoreiden käytön seurauksia vapaalle sivistystyölle ja vapaassa sivistystyössä. Tarkastelemme kansainvälisten ja kansallisten indikaattorien valossa rakentuvaa kuvaa sivistystyöstä ja sen vaikuttavuudesta. Erityisen kiinnostavaa on havainnoida yhdessä, mitä ne jättävät piiloon ja miten niitä voitaisiin hyödyntää vst-toiminnassa sekä sen vaikuttavuuden osoittamisessa. Työpajassa voit esitellä myös oppilaitoksessasi käynnissä olevia mittaustapoja tai mittareiden kehittämisprosesseja. Tervetuloa osallistumaan keskusteluun, jota virittävät esimerkit, kuten ITLA:n yhteisövaikuttavuus-, YK:n kestävän kehityksen- sekä VST:n kehitteillä olevat indikaattorit.
Järjestäjät: Paula Alanen (tutkija, Tampereen yliopisto), Jenni Pätäri (SVV-koordinaattori, väitöskirjatutkija, Tampereen yliopisto)
3 Ajankohtaisia opinnäyteaiheita tarjolla
Jos opinnäyte on sinulla tai tuttavallasi ajankohtainen, kannattaa tutustua SVV-ohjelman kokoamiin ajankohtaisiin tutkimusaiheisiin: tartu aiheisiin kuten kansanopistot ja tekoäly, aikuisten traumapedagogiikka tai vst työnantajana. Lue lisää verkkosivultamme.
4 SuomiAreenassa sivistysaiheita
Tapahtuma: SuomiAreena Porissa 25.–28.6.
Aiheita: Sivistyksen teemavuonna ohjelmassa on useita sivistys- ja sivistystyöaiheisia keskusteluja – erityisesti keskiviikkona 26.6. Vapaa sivistystyö ry on mukana järjestämässä mm. Sivistystyö tulevaisuuden tekijänä -paneelia 26.6. klo 13–13.45 (Kaupungintalon pihan lava).
Sivistystyö tulevaisuuden tekijänä: Paneeli perustuu Tutkimuslaitos E2:n selvitykseen vaikuttajien näkemyksistä sivistystyön tulevaisuuden tehtävistä. Paneelikeskustelussa pureudutaan sivistyksen merkitykseen ja sivistystyön tulevaisuuden tehtäviin oppimisen, koulutuksen sekä yhteiskunnallisesti demokratian ja yhteiskuntarauhan näkökulmasta. Tule kanssamme pohtimaan, miten oppimisen ja sivistyksen keinoin voidaan edistää hyvää tulevaisuutta kaikille. Paneelin juontaa Karina Jutila (E2). Puhujina Peter Gabrielsson (Urheiluopistot), Kia Kourujärvi (Porin kansalaisopisto), Heikki Kuutti Uusitalo (Sivistysala ry) sekä Heiki Tulkki (OPH).
5 SVV-ryhmä toivottaa hyvää kesää kasvavin voimin!
SVV on vapaan sivistystyön tutkimuksen yhteistyöohjelma, jota koordinoi Vapaa sivistystyö ry (VST). Toimintaa organisoivaan ryhmään kuuluvat VST:n puheenjohtaja Björn Wallén sekä koordinaattori Jenni Pätäri (VST; väitöskirjatutkija, Tampereen yliopisto). Ryhmään kuuluvat lisäksi Jyri Manninen (professori, Itä-Suomen yliopisto), Petri Salo (professori, Åbo Akademi), Satu Heimo (väitöskirjatutkija, Åbo Akademi), Hanna Toiviainen (professori, Tampereen yliopisto), Leea Keto (rehtori, Järvilakeuden kansalaisopisto) sekä Kukka-Maaria Vuorikoski (asiantuntija, Opintokeskukset ry). Viime syksynä ryhmään liittyi Annika Pastuhov (tutkijatohtori, Åbo Akademi) ja tänä keväänä toivotimme tervetulleeksi Juha Suorannan (professori, Tampereen yliopisto).
Toivotamme hyvää kesää ja tapaamisiin elokuun pyörteissä!
(Kuva: Sanomalehti Västra Nylandin toimitus, 1970-luku. Kuvassa Olle Spring ja Leif Sundström. Museovirasto.)