Huhtikuun SVV-uutiskirjeessä tietoa
- tuoreista julkaisuista
- vapaan sivistystyön tutkimuksen opintopiiristä + Nuoriso tutkimuksen kuvassa -lukupiiristä
- lähestyvistä tapahtumista ja konferensseista
- tuoreista väitöstutkimuksista
1 Tuoreita julkaisuja
1.1 Sivistykselliset oikeudet ja vapaa sivistystyö -verkkojulkaisusarja
Verkkojulkaisusarjassamme Sivistykselliset oikeudet ja vapaa sivistystyö (toim. Iina Järvinen, Jenni Pätäri & Björn Wallén) on ilmestynyt Jenni Pätärin ja Ari Siveniuksen artikkeli Vapaa sivistystyö julkisena tilana ja sivistyksellisten oikeuksien turvaajana. Kirjoittajat suhteuttavat toisiinsa Hannah Arendtin ja Zachris Castrénin ajatusten valossa sivistyksellisten oikeuksien ja julkisen tilan käsitteitä vapaassa sivistystyössä. Näin he muodostavat vastapuhetta ja -toiminnan tiloja sivistyksen ja sivistystyön alistamiselle kansantaloudelle sekä sen vääjäämättömästi oikeuttamille leikkaustoimenpiteille.
Monitieteisessä verkkojulkaisusarjassa ilmestyy kevään aikana kahdeksan artikkelia, jotka ovat luonteeltaan yleistajuistavia policy brief -tyyppisiä tutkimusperustaisia yhteiskunnallisia puheenvuoroja – avauksia vapaaseen sivistystyöhön sivistyksellisten oikeuksien näkökulmasta. Sarja on osa sivistyksen teemavuoden ohjelmaa.
Ks. julkaisun kotisivu.
1.2 Uusi Aikuiskasvatuksen numero
Tiedeartikkeleissa mm.
- Marianne Seppä ja Maria Ahlholm selvittävät, miten kotoutumiskoulutuksen suomenopettajat jäsentävät omaa toimintaansa aikuisten maahanmuuttajien kielen tuottamistaitojen tukijoina. ”Opetustilanteissa tapahtuu paljon, ja enimmäkseen opettajat tuntevat pedagogiset keinot, joilla kielitaidon kehittymistä voidaan tukea muiden reunaehtojen puristuksessa. He kuitenkin kaipaavat lisää osaamista kirjoittamisen taitojen tukemiseen.”
- Annika Pastuhov pureutuu Kokoomuksen ja Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen sosiaalisen median sivistyksellisiin käytäntöihin keväällä 2022 yhteisöpalvelu Instagramissa. ”Puolueet pohjustivat päätöstä Nato-hakemuksesta luomalla siteitä suomalaisen historian ja ukrainalaisen nykypäivän välille. Historialliset viittaukset kytkivät julkaisuissa esiin tuodut poliittiset vaihtoehdot ajalliseen jatkumoon, joskin pinnallisesti.”
- Ks. Aikuiskasvatus-tiedelehti verkossa
2 Tervetuloa opintopiireihin!
2.1 Vapaan sivistystyön tutkimuksen opintopiiri
Teams-opintopiiri kokoontuu seuraavan kerran 29.4. klo 9 – 11. Keskustelemme mm. metodologisista ratkaisuista ja haasteista (kevätkauden viimeiset kerrat 13.5. ja 3.6.). Ilmoittaudu 26.4. klo 12 mennessä SVV-koordinaattorille (jenni.patari(at)sivistystyo.fi) ja saat osallistumislinkin.
Ryhmä on tarkoitettu sekä pro gradu -tutkielmien että väitöstutkimusten valmistelijoille tieteenalasta riippumatta. Opimme yhdessä vapaasta sivistystyöstä ja tutkimuskäytännöistä ryhmän jäsenten tutkimuksiin tutustumalla, jaamme tutkimusprosessin iloja ja suruja sekä saamme tukea toisiltamme.
2.2 Nuoriso tutkimuksen kuvassa -lukupiiri
Nuoriso tutkimuksen kuvassa -lukupiiri tuo yhteen tutkijat ja yleisön keskustelemaan tutkimuksen pohjalta siitä, millaista on olla nuori. Lukupiiri on tarkoitettu tutkimustiedosta kiinnostuneille ja sitä työssään tai opinnoissaan tarvitseville: nuorten parissa toimiville, tutkijoille, opiskelijoille, toimittajille, tiedejulkaisujen tekijöille – ja etenkin nuorille! Kullakin kerralla luetaan yhdessä pari – kolme tekstiä: tiedeartikkeleista puheenvuoroihin ja näkökulmiin.
Ajankohta ja paikka: Teams, klo 18 – 19.30, ks. ilmoittautuminen ja lisätiedot:
- 16.4. VIRTUAALISET MAAILMAMME. Alustajat: Kristiina Korjonen-Kuusipuro ja Juho Kahila. Järjestäjät: Kulttuurintutkimus ja Nuorisotutkimus.
- 14.5. OPISKELIJOIDEN HYVINVOINTI JA HYVÄ ELÄMÄ. Alustajat: Niina Meriläinen ja tutkija, jonka nimi varmistuu myöhemmin. Järjestäjä: Nuorisotutkimus.
3 Tapahtumat ja konferenssit
3.1 Vapaan sivistystyön päivät (save the date)
Teema: Vapaan sivistystyön monimuotoisuus yhteiskunnallisena voimavarana
Ajankohta ja paikka: 29. – 30.8.2024. Päätapahtumapaikkana toimii Helsingin aikuisopisto (Runeberginkatu 22–24, Helsinki).
Järjestäjät: Aktiivi-Instituutti, aluehallintovirastot, Opintokeskukset ry sekä Vapaa Sivistystyö ry.
Ohjelma julkaistaan toukokuun aikana.
Ks. tiedote
3.2 Kasvatuksen historian ja filosofian kesäpäivät 2024: teemana kritiikki (save the date)
Ajankohta ja paikka: 13. – 14.6.24, Tampereen yliopisto
Järjestäjät: Political Philosophies and Sociologies of Education (POISED) -tutkimusryhmä, Tampereen yliopiston Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta, Tampereen yliopiston filosofian oppiaine sekä Kasvatuksen historian ja filosofian tutkimuksen verkosto.
Verkkosivu: https://events.tuni.fi/kahifi2024/
3.3 Understandings and values of work taught and learned in adult and vocational education, 31st annual conference of the VET&Culture-research network
Ajankohta ja paikka: University of Valencia 2. – 4.10.2024.
Tärkeät päivämäärät:
- Abstraktien jättö 24.5.2024 mennessä: Julian Bell Sebastián: Julian.Bell@uv.es sekä Fernando Marhuenda Fluixá: Fernando.Marhuenda@uv.es
- Abstraktien hyväksyntä: 14.6.2024 mennssä
- Ohjelman julkaisu: kesäkuun lopussa.
Ks. call for papers
4 Väitöstutkimusta
SVV:n tutkimusarkistosta löytyy jo yli 1100 opinnäytetutkimusta. Tutustu esim. tuoreisiin väitöstutkimuksiin
- Performing civic action: Networked activism and its use of urban space, Maija Jokela 2024, Tampereen yliopisto.
- Subjektifikaatio ja Bildung: Näkökulmia itseksi tulemisen ja sivistyksen yhteydestä, Jerome Kaihari 2024, Tampereen yliopisto.
- Kamppailua toimijuudesta ja identiteeteistä: Nuoret aikuiset koulutuksen ja työn marginaalissa ja aktivointitoimenpiteissä, Heli Mutanen 2024, Itä-Suomen yliopisto.
- Dimensions of learning mathematics via technology, Eeva Nygren 2024, Turun yliopisto.
- Kuurojen turvapaikanhakijoiden kokemukset, multimodaalinen vuorovaikutus ja kielikäsityksien muokkautuminen suomalaisessa turvapaikkaprosessissa, Nina Sivunen 2023, Jyväskylän yliopisto.
Aurinkoista kevään jatkoa! Uutiskirjeen sisältöä saa vapaasti levittää omissa verkostoissa.
(Kuva: Unsplash, Christian Stahl)