Uutiskirjeemme sisältää tietoa
- Sivistykselliset oikeudet -verkkojulkaisusarjasta,
- Aikuiskasvatuksen tutkimuspäivien (AITU) SVV-teemaryhmästä sekä abstraktihausta,
- ennakkotietoa marraskuun loppupuolella alkavasta vertaisryhmästä opinnäytteiden tekijöille,
- Minun vapaa sivistystyöni -verkkosivusta sekä
- tuoreista tutkimusjulkaisuista.
Kirjoittajakutsu (2nd call for papers): Abstraktien jättöaikaa on jatkettu 31.10. asti.
Sivistykselliset oikeudet ja vapaa sivistystyö -verkkojulkaisusarja
Mitä ovat sivistykselliset oikeudet ja mikä on vapaan sivistystyön merkitys, rooli ja asema sivistyksellisten oikeuksien turvaajana? Sivistystyön Vapaus ja Vastuu (SVV) -ohjelman -verkkojulkaisusarja tekee avauksia sivistyksellisiin oikeuksiin ajassa, jossa erilaiset yhteiskunnalliset kriisit sekä kansantaloudellinen tilanne ja leikkaukset haastavat niin vapaan sivistystyön toimintaedellytyksiä kuin yksittäisen kansalaisen elämää. Samalla esimerkiksi yhteiskunnallinen polarisoituminen sekä demokratian ja ekosysteemimme syvät ongelmat synnyttävät polttavaa tarvetta sivistystyölle sekä sivistyksellisille käytännöille.
Taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset oikeudet (TSS-oikeudet) ovat ihmisoikeuksia, jotka koskevat ihmisarvoisen elämän edellyttämiä, perustavanlaatuisia sosiaalisia ja taloudellisia olosuhteita (ks. ihmisoikeudet.net). Perustuslaki takaa oikeuden opetukseen ja sivistykseen, johon maksuttoman perusopetuksen rinnalla sisältyy oikeus saada muuta opetusta ja kehittää itseään (PL 16.2 §). Julkaisusarjan sysääjänä toimivat vapaan sivistystyön rahoitusleikkaukset, jonka johdosta haluamme kiinnittää huomiota sivistyksellisten oikeuksien toteutumisen, mutta myös sivistyksellisten velvollisuuksien kysymyksiin vapaassa sivistystyössä. Mitä tapahtuu, jos julkiset itsensä kehittämisen mahdollisuuksia tukevat palvelut kaventuvat, ja henkilökohtaiset (taloudelliset) resurssit jakavat kansalaisia yhä syvemmin heihin, joilla on ja heihin, joilla ei ole (ks. Järvinen 2023)? Entä mitä ovat sivistykselliset oikeudet ja velvollisuudet ympäristön kannalta tai globaalisti? Artikkeleissa on mahdollista tarkastella sivistystyön eettisiä kysymyksiä myös laveammin kuin lainsäädännöllisestä näkökulmasta.
Sivistykselliset oikeudet -verkkojulkaisusarja kokoaa policy brief -tyyppisiä tutkimusperustaisia yhteiskunnallisia kannanottoja ja puheenvuoroja, jotka voivat olla myös pamfletistisia luonteeltaan. Tekstit voivat nousta tutkimusten ja hankkeiden pohjalta, mutta yhtä lailla sarjan teemasta.
Sarjan toimituskuntaan on liittynyt postdoc-tutkija Iina Järvinen, jonka lisäksi siihen kuuluvat Jenni Pätäri & Björn Wallén. Ks. tarkemmat ohjeet verkkosivultamme.
Tapahtumat
Aikuiskasvatuksen tutkimuspäivät järjestetään 8.–9.2.2024 Helsingin yliopistossa.
Teema: Kestävä kehitys ja jatkuva oppiminen muuttuvassa maailmassa.
SVV järjestää teemaryhmän Aikuisten sivistävät käytännöt. Jätä abstrakti 30.11. mennessä. Teemaryhmän koordinoinnista vastaa professori Jyri Manninen.
Minun vapaa sivistystyöni -työpajayhteistyölle on avattu oma sivusto, jonne jatkossa kootaan yhteistyön aineistot. Työpajoissa luodaan yhdessä arjen kuvaa vapaasta sivistystyöstä. Etsimme ja löydämme vapaan sivistystyön haasteita, unelmia ja merkityksiä.
Ennakkotieto: Vertaisryhmä gradu- ja väitösopiskelijoille: SVV jatkaa vertaisryhmätoimintaa opiskelijoille. Uusi ryhmä aloittaa marraskuun loppupuolella yhteisesti gradua ja väitöstutkimusta työstäville opiskelijoille. Tule mukaan jakamaan tutkimustyön onnistumisia ja haasteita sekä verkostoitumaan alasta kiinnostuneiden tutkijoiden kanssa. Jos olet kiinnostunut liittymään ryhmään ja/tai sinulla on ryhmän tapaamisten ajankohtaa koskevia toiveita, olethan yhteydessä SVV-koordinaattoriin. Ryhmän kokoontumisajaksi on alustavasti kaavailtu tiistai- tai torstaiaamupäivää.
Tutkittua tietoa
Oletko jo tutustunut yhteispohjoismaiseen antologiaan kansanopistopedagogiikasta ja -opettajuudesta? The Nordic Folk High School Teacher: Identity, Work and Education -teoksen ovat toimittaneet Johan Lövgren, Jonas Andreasen Lysgaard, Rasmus Kolby Rahbek ja Anders Hallqvist. Suomalaista kansanopistonäkökulmaa teokseen tuovat Jyrki Ijäs artikkeleillaan ”Pedagogical studies for adult educators – An expedition into your own teaching philosophy” ja ”Should the state certify folk high school teachers? Historical development of teacher training in Finland”. Mukana on myös artikkeli ”Social pedagogical counselling as a framework for folk high school teachers” kirjoittajinaan Elina Nivala, Juha Hämäläinen ja Tytti Pantsar. Teos on luettavissa avoimesti verkossa sen julkaisijan Lit Verlagin verkkosivulla, josta teosta voi myös ostaa.
Aikuiskasvatus-tiedelehden tuore numero kokoaa artikkeleja teemasta Toisen asteen ammatillinen aikuiskoulutus. Numero sisältää mielenkiintoisia avauksia myös vapaan sivistystyön näkökulmasta esimerkiksi YTO-opintoihin.
(Kuva: Jeremy Thomas, Unsplash)