Uutisia: abstraktien jättöaikaa on jatkettu 31.10. asti. Toimituskuntaan on liittynyt postdoc-tutkija Iina Järvinen (TAU)
Mitä ovat sivistykselliset oikeudet ja mikä on vapaan sivistystyön merkitys, rooli ja asema sivistyksellisten oikeuksien turvaajana? Sivistystyön Vapaus ja Vastuu (SVV) -ohjelman -verkkojulkaisusarja tekee avauksia sivistyksellisiin oikeuksiin ajassa, jossa erilaiset yhteiskunnalliset kriisit sekä kansantaloudellinen tilanne ja leikkaukset haastavat niin vapaan sivistystyön toimintaedellytyksiä kuin yksittäisen kansalaisen elämää. Samalla esimerkiksi yhteiskunnallinen polarisoituminen sekä demokratian ja ekosysteemimme syvät ongelmat synnyttävät polttavaa tarvetta sivistystyölle sekä sivistyksellisille käytännöille.
Taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset oikeudet (TSS-oikeudet) ovat ihmisoikeuksia, jotka koskevat ihmisarvoisen elämän edellyttämiä, perustavanlaatuisia sosiaalisia ja taloudellisia olosuhteita (ks. ihmisoikeudet.net). Perustuslaki takaa oikeuden opetukseen ja sivistykseen, johon maksuttoman perusopetuksen rinnalla sisältyy oikeus saada muuta opetusta ja kehittää itseään (PL 16.2 §). Julkaisusarjan sysääjänä toimivat vapaan sivistystyön historiallisen suuret rahoitusleikkaukset, jonka johdosta haluamme kiinnittää huomiota sivistyksellisten oikeuksien toteutumisen, mutta myös sivistyksellisten velvollisuuksien kysymyksiin vapaassa sivistystyössä. Mitä tapahtuu, jos julkiset itsensä kehittämisen mahdollisuuksia tukevat palvelut kaventuvat, ja henkilökohtaiset (taloudelliset) resurssit jakavat kansalaisia yhä syvemmin heihin, joilla on ja heihin, joilla ei ole (ks. Järvinen 2023)? Entä mitä ovat sivistykselliset oikeudet ja velvollisuudet ympäristön kannalta tai globaalisti? Artikkeleissa on mahdollista tarkastella sivistystyön eettisiä kysymyksiä myös laveammin kuin lainsäädännöllisestä näkökulmasta.
Sivistykselliset oikeudet -verkkojulkaisusarja kokoaa policy brief -tyyppisiä tutkimusperustaisia yhteiskunnallisia kannanottoja ja puheenvuoroja, jotka voivat olla myös pamfletistisia luonteeltaan. Tekstit voivat nousta tutkimusten ja hankkeiden pohjalta, mutta yhtä lailla sarjan teemasta.
Mahdollisia aihepiirejä (aiheet voivat käsitellä vapaata sivistystyötä kokonaisuutena tai tiettyä oppilaitos- tai toimintamuotoa):
- Lainsäädännölliset ja valtiontaloudelliset tarkastelut sivistyksellisiin oikeuksiin vapaan sivistystyön näkökulmasta.
- Sivistykselliset oikeudet hallitusohjelmassa ja hallituksen rasismitiedonannossa.
- Eri ikäryhmien sivistykselliset oikeudet vapaassa sivistystyössä.
- Ympäristökasvatukselliset tarkastelut.
- Sukupuolinäkökulmat.
- Demokratiakasvatukselliset näkökulmat.
- Aikuisten perustaidot.
- Alueellinen tasa- ja epätasa-arvo.
- Köyhyys ja vapaa sivistystyö.
- Rasismin ja kiusaamisen torjuminen.
- Vankien sivistykselliset oikeudet.
- Haavoittuvassa asemassa olevien sivistykselliset oikeudet.
- Sivistyksellisten oikeuksien ja velvollisuuksien suhde vapaassa sivistystyössä.
- Voit ehdottaa myös jotakin muuta aihetta.
Aikataulu ja käytännön asiat
Vastuutaho: Sivistystyön Vapaus ja Vastuu (SVV) -ohjelma. Ks. www.vapausjavastuu.fi. Julkaisusarja on osa SVV-ohjelman Sivistyksen juhlavuoden 2024 ohjelmaa. Toimituskuntaan kuuluvat Iina Järvinen (tutkijatohtori, TAU), Jenni Pätäri (koordinaattori, SVV-ohjelma, väitöskirjatutkija, TAU) ja Björn Wallén (puheenjohtaja, VST ry). Toimituskunta täydentyy syksyllä 2023.
Julkaisuaikataulu: Artikkelit julkaistaan vuoden 2024 alkupuoliskolla yksitellen SVV-verkkosivulla. Julkaisuaikataulu sovitaan artikkelikohtaisesti, mutta yhdessä linjaten, jotta kaikki artikkelit eivät ilmesty esim. toukokuussa vaan tasaisesti alkuvuodesta lähtien. Julkaisusarjalle hankitaan ISSN-numero.
Artikkelin pituus: maksimipituus on 20 000 merkkiä (välilyönteineen) (+lähdeluettelo).
Palkkiot: Teksteistä maksetaan palkkio (sovellamme Akavan palkkiosuosituksia, ks. kohta kirjoituspalkkiot).
Julkaisuprosessin vaiheet
1 Jätä abstrakti koordinaattorille jenni.patari(at)sivistystyo.fi
- Abstraktien yhteinen keruupäivä: 31.10. mennessä (”2nd call for papers”).
- Abstraktin pituus: max. 300 sanaa (ml. otsikko). Lähetä myös kirjoittajien nimet sekä yhteystiedot (yhteyshenkilö alleviivattuna).
2 Lähetä artikkeli koordinaattorille sovitun aikataulun mukaisesti.
- Kirjoitusohjeet: mukailemme Aikuiskasvatus-tiedelehden näkökulma-tekstin ohjeita.
3 Toimituskunnan palaute: palaute annetaan kahden viikon sisällä.
4 Tekstin mahdollinen jatkotyöstäminen ja jatkotyöstetyn tekstin toimittaminen koordinaattorille.
5 Julkaiseminen
- Kun toimituskunta antaa julkaisuluvan, koordinaattori julkaisee artikkelin.
- Lisäksi koordinaattori tiedottaa julkaisusta SVV:n ja sen sidosryhmien kanavissa (verkkosivu, some, uutiskirje).
Lähteet
Järvinen, Iina (2023). Itsensä kehittäminen köyhyydessä. Akateeminen väitöskirja. Tampereen yliopisto. Saatavilla: https://trepo.tuni.fi/handle/10024/149859.