Vapaan sivistystyön päivillä (29.-30.8.) Helsingin Aikuisopistolla on luvassa mielenkiintoisia luentoja ja paneelikeskustelu.
Torstaina ohjelmassa on ensinnäkin professori Petri Salon luento Merkityksellistä sivistystyötä? Salo toimii aikuiskasvatuksen professorina Åbo Akademissa Vaasassa. Hän on vuosien varrella tutkinut vapaa sivistystyötä, etenkin suomenruotsalaisten kansalais- ja työväenopistojen toimintaedellytyksiä ja toimintaa sekä pohjoismaisen kansansivistyksen (folkbildning) keskeisiä käsitteitä, tavoitteita ja tulevaisuuskuvia. Hänen esityksensä perustuu Svenska Studiecentralenin kanssa viime vuosina toteutettuun kehittämisprojektiin (Betydelsefull bildning), jossa on muun muassa tarkasteltu yhdistyskentän toimijoiden pedagogista ja didaktista orientoutumista.
Torstaina pääsemme kuulemaan myös Iina Järvisen luentoa Oikeus vapaan sivistystyön ohjaajana. Järvinen toimii tutkijatohtorina Turun yliopiston Oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Hän on tehnyt oikeustieteellistä tutkimusta muun muassa koulutuksesta, kulttuurista ja itsensä kehittämisestä. Järvisen viime vuonna valmistunut väitöstutkimus käsittelee köyhien sivistyksellisiä ja sosiaalisia oikeuksia. Hänen tutkimuksensa taustalla on kiinnostus eriarvoisuuteen ja ajatus siitä, että oikeus on väline, jolla voidaan luoda yhdenvertaisuuden edellytyksiä ja turvata oikeudenmukaisuutta. Järvinen on ollut mukana toimittamassa SVV-ohjelmassa toteutettua Sivistykselliset oikeudet ja vapaa sivistystyö -julkaisusarjaa (Vapaa sivistystyö ry, 2024).
Perjantain 30.8. luennon saapuu pitämään Hannele Cantell aiheesta Ekososiaalinen sivistys ja monimuotoisuus oppilaitosten arjessa. Cantell (KT, FM) toimii opettajankouluttajana ja dosenttina Helsingin yliopiston Kasvatustieteellisessä tiedekunnassa. Hän on työskennellyt maantieteen didaktiikan sekä ympäristö-, globaali- ja kestävyyskasvatuksen parissa, ja kirjoittanut teemoihin liittyen oppimateriaaleja ja tietokirjallisuutta yli 30 vuoden ajan. Viime vuosina Hannele Cantell on aktivoitunut vammaisten oikeuksien puolestapuhujana. Hän on myös kirjoittanut aiheesta omakohtaisen teoksen Sekunnit ennen kaatumista (Tuuma, 2022). Hannele Cantell valittiin Helsingin yliopiston Vuoden alumniksi 2024 ansioistaan kestävyyden ja yhdenvertaisuuden edistäjänä.
Tapahtuma päättyy perjantaina paneelikeskusteluun Sivistystyön monimuotoisuus yhteiskunnallisena voimavarana. Panelisteina Eva Biaudet, kansanedustaja (RKP), Natalie Gerbert varapuheenjohtaja ETNO (johtaja, Monika-Naiset liitto ry), Mari Holopainen, tutkija-opettaja (Aalto-yliopisto, Vihreät), Heljä Misukka, johtaja-yrittäjä (LovEdu), Antti Palola, puheenjohtaja (STTK). Vaikuttajapaneelin moderaattorina toimii Vapaa Sivistystyö ry:n puheenjohtaja Björn Wallén.
Kannattaa huomioida, että tapahtuman pääohjelmaa voi seurata myös etänä. Ohjelmassa on myös kaksi työpajaa, joihin voi osallistua etänä: torstaina 29.8. ”Innostu kansainvälisyydestä – Erasmus+ -ohjelman, Nordplus Aikuiskoulutuksen sekä EPALEn mahdollisuudet vapaan sivistystyön toimijoille” ja perjantaina 30.8. ”Aikuisten perustaitoja vahvistavat koulutukset ja osaamismerkit”. Täällä voit ilmoittautua mukaan etäosallistujaksi, ja saat osallistumislinkin.