Satu Heimo: Laulu sivistyksen ja rauhan siltana
Voisiko musiikki toimia siltana maailmanrauhaan? Mitä siihen tarvittaisiin?
Bildung-gospel: a salvation to wicked problems
An online pre-seminar for AITU conference was organized Wednesday 9.2.2022. Organizers have now prepared a reflection paper on the inputs and discussions of the seminar.
Uwe Gartenschlaeger: Old wine in new bottles – Why do we find “Bildung” so interesting right now?
Adult learning and education organisations should focus more on teaching empathy and ethical issues. The concept of “Bildung” does not save the world, but the old and new ideas conveyed by the terminology are extremely important inspiration for the current debate on the role of adult education.
Emotions, agency & activism -työpaja 31.3.
Is education for everyone? What are we learning for? How could education be transformative and promote active global citizenship? What makes us feel compassion and take a stand for better future?
Mikko Lehtonen: Myöntäisimmekö rahoitusta sivistyksen edistämisestä?
Valtionavustukset ovat tehokas keino kehittää ja muuttaa yhteiskuntaa. Mitä tapahtuisi, jos rahoituksen yhtenä, yhteisenä perusteena olisi sivistyksen edistäminen?
Leea Keto: Luottaisitko sinä yhteisöagenttiin?
Luottamus on yhteiskuntaa koossa pitävä voima. Yhteisöprojektit voisivat olla vapaan sivistystyön tulevaisuuden toimintamalli – tapa saattaa erilaisia ihmisiä yhteen ja opettaa luottamusta arjessa ilman tietoista ja tavoitteellista opiskelua.
Uutiskirje, tammikuu 2022
Hyvää uutta vuotta kaikille vapaan sivistystyön ja tutkimuksen ystäville! Tässä tuhti tieto- ja lukupaketti heti vuoden alkuun.
Jyri Manninen: Oppija oppii oppimalla
Oppimista koskevien termien ja anglismien löperö käyttö vaikeuttaa monimutkaisen kasvatustieteellisen ilmiön ymmärtämistä, ja siten myös kasvatusalan keskusteluja ja kehittämistä.
Nina Hjelt: Mikä sivistyksen tasa-arvo?
Sivistyksen tasa-arvo moninäkökulmaisessa ja -arvoisessa Suomessa toteutuu rakenteellisia esteitä ja syrjintää purkamalla sekä aktiivisen etsivän tai hakevan työn avulla. Ajattelua tulisi avartaa ja sivistyskeskustelua laajentaa.
Aikuiskasvatuksen tutkimuspäivät 2022
Aikuiskasvatuksen tutkimuspäivät järjestetään 10.-11.2.2022 Tampereen yliopistossa. Lähetä abstraktisi tutkimuspäiville 3.12. mennessä!
Uusi julkaisu ilmestynyt
Vapaa Sivistystyö ry:n puheenjohtaja Björn Wallén on julkaissut teoksensa Syväsivistys (Vapaa Sivistystyö ry, 2021).
Johanna Kallio: Iduista versoiksi – ajatuksia itsen kasvattamisesta ekokriisien ajassa
Ihminen on kuin verso – kasvava, arvoihin juurtuva, kommunikoiva ja toisiin vaikuttava olento. Jotta verso kasvaisi, juuret tarvitsevat uusia ravinteita. Niitä täytyy itsekasvattaa.
Björn Wallén: Kasvatus ja syväsivistys elonkehän kiertotaloudessa
Syväekologisuuden ja syväsivistyksen välillä on vahvaa vastaavuutta. Tällä vuosituhannella kerrotaan sivistystarinaa, jossa luonto ja kulttuuri sulautuvat yhteen.
Anni Holopainen: Aikuisten perusopetus – Vapaan sivistystyön hybridi kameleontti
Miten aikuisten perusopetus, tutkintotavoitteinen ja joskus viranomaisten velvoittama yleissivistävä koulutus, sopii vapaan sivistystyön ihanteisiin?
Sini Teräsahde: Anteeksi, olisiko teillä hetki aikaa ajatella sivistystä?
Sosiaalinen media voi rohkaista sivistyskäsitysten jakamiseen. Kiteytys sivistyksestä vapauksina ja vastuina puhuu omaehtoisen kasvun ja kunnioituksesta kumpuavien käytännön tekojen puolesta.
KOSI-hankkeen kuulumiset, kesäkuu 2021
Ensimmäinen KOSI-työpaja on pidetty ja neljän syksyllä järjestettävän työpajan suunnittelu on parhaillaan käynnissä. Kiinnostavia keskusteluja tulossa sivistyksen paikallisuudesta, väestösuhteista, metsästä ja monimuotoisesta työelämästä.
”Sivistystyö planetaaristen kriisien ajassa” – Aikuiskasvatuksen teemanumeron julkistaminen
Aikuiskasvatuksen teemanumero ”Sivistystyö planetaaristen kriisien ajassa” julkistetaan keskiviikkona 25. elokuuta kello 10–12 Kvs-säätiön Sivistyskulmassa. Tervetuloa mukaan!